Перперикон разкри нови тайни от VI век

С приемането на християнството в началото на IV в. с форма на ротонди се строят главно мавзолеи на известни личности

Перперикон разкри нови тайни от VI век | StandartNews.com

След почти два месеца усилена работа на скалния град Перперикон вече могат да бъдат съобщени поредните сензационни резултати, които този невероятен археологически обект дава на света. Както очаквахме в началото на тазгодишните проучвания, през този сезон се надявахме да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чиито център през VI в. е бил именно на Перперикон. Според нашите предвиждания тя трябваше да се намира на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от нашия екип през 2015-2016 г. Ще припомня, че тя е дълга почти 40 м и е украсена с  монументални колонади и каменна пластика.

И действително ние попаднахме на няколко просторни сгради със зали, изсечени частично в скалния масив. Както подобава на подобни църковни резиденции от раннохристиянския период, комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки, които предстои да бъдат напълно разкрити през тази и следващите години.

Но вече може да представим една уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя. Става дума за монументална постройка, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7.50 м. Това са така наречените кръгли сгради или ротонди. Те са проектирани още в Античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим – храм на всички езически божества.

С приемането на християнството в началото на IV в. с форма на ротонди се строят главно мавзолеи на известни личности. Такива са гробният мавзолей на майката на император Константин Велики, Елена; мавзолея на император Галерий в Солун; прочутата ротонда „Св. Георги“ в София и други.

Новооткритата ротонда на Перперикон вероятно е имала точно такива функции. През VI в. християнството в Родопите окончателно е победило и именно тогава се строят такива монументални ансамбли. Сред тях блести ротондата-мавзолей, предназначена за тържествено погребение на епископите на важния град и средище на Великата планина. Може би най-близката й аналогия е мавзолеят на готският крал Теодорих Велики в Равена, издигната през 520 г.

Разкопките на Перперикон продължават и след месец, при тяхното приключване, се очакват нови и интересни резултати.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай