Четвъртък,

Пеканов: Финализираме плана в следващите две седмици

От: Агенция Стандарт -
148
Пеканов: Финализираме плана в следващите две седмици
A
A
A

България участва за първи път присъствено в среща на министрите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Страната ни е представена от вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той коментира пред bTV, че това е голяма стъпка напред за страната ни и че отдавна се водят разговори за преговори за присъединяване на страната ни към ОИСР.

"Това е престижна международна организация, в която членуват най-развитите държави и не е случайно, че редица страни, дори и най-големите, чакат с години да бъдат приети, а някои дори не получават покана", обясни Пеканов.

Той добави, че членовете на ОИСР имат решаващ глас във всички висши международни форуми.

„Американската позиция се променя към допускане на разширяване и имаме позитивен сигнал. Така ще можем да участваме във вземане на глобални решения като например по зелени политики, данъчни и международни процеси“, каза Пеканов.

Вицепремиерът подчерта, че членството ни в ОИСР ще даде възможност на България да предлага своите аргументи за икономическото развитие на света, както и да се учи от най-добрите.

"Така ние най-после ще можем достойно да защитаваме собствените си интереси, да работим мнението ни да бъде чуто и да имаме място на масата на големите, а не да наблюдаваме отстрани. Ще чертаем по-успешно бъдещето си", заяви още той.

Пеканов обясни, че днес ще има обсъждане именно на хармонизация на данъчните регулации, за да не се позволят данъчни оазиси, от които се възползват най-богатите.

Пеканов коментира и плана за възстановяване, който до две седмици трябва да е готов. 

„Финализираме плана в следващите две седмици, а по изпратени от страни планове още се водят преговори, за едни по върховенство на закона за други декарбонизация. Така че и ние искаме преди да го изпратим, да изчистим липсващи в плана елементи като засилване на върховенството на закона в частност за България - засилване отчетността на главния прокурор и по темата декарбонизация. Ние вече зададохме темата и дискусията за нуждата да се постави индикативна дата за излизане от въглищата, каквато имат всички други страни“, коментира още Атанас Пеканов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички