Печатът на Граф Игнатиев – във военния музей

Утре българите ще могат да видят ценната реликва

Печатът на Граф Игнатиев – във военния музей | StandartNews.com

ФОТО: БГНЕС

  • Правнукът Дмитрий Игнатиев го дари на Националния военноисторически музей в София
  • Предаването на печата става по пряка линия от баща към син
  • Днес българите ще могат да видят ценната реликва

85-годишният правнук на Граф Игнатиев – Дмитрий Игнатиев, дари печата на прадядо си на Националния военноисторически музей в София. Дмитрий пристигна в България специално за този повод.

„По-добре е да е на показ в музей, особено национален, отколкото да се изгуби някъде по пътеките на историята”, каза той, цитиран от БГНЕС.

Дмитрий Игнатиев обясни, че предаването на печата става по пряка линия от баща към син. „От Николай Павлович на Алексей, от Алексей към Леонид, който е бащата на Граф Игнатиев, и от Леонид към Дмитрий Леонидович Граф Игнатиев”, обясни той пътя, който е изминал печатът.

Дмитрий Игнатиев сам потърсил ръководството на музея, за да дари ценния артефакт. Първоначално казал, че ще донесе печата, с който е подпечатан Санстефанския мирен договор. В последствие се оказало друго.

„Убедени сме, че това не е печатът от Санстефанския договор. При всички случаи това е печат на Граф Игнатиев, с който са подпечатвани други дипломатически документи, за което ние тепърва ще правим проучвания”, заяви директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова. Това обаче не омаловажава значимостта на дарението, категорична е Пенкова.

„В центъра на печата, който е елипсовиден, е фамилният герб на Игнатиеви, който е положен върху звездата на орден „Св. Андрей Първозвани”, а той става носител на този орден след Руско-турската освободителна война”, обясни Пенкова.

Ръководството на музея връчи на Дмитрий Игнатиев дарителския знак на НВИМ и грамота. Носители на знака са държавни глави и представители на политическия елит.

Навръх Националния празник – 3-ти март, посетителите на НВИМ ще могат да видят дарения печат. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай