Партийни игри около ходжи и владици (ОБЗОР)

БСП, ВМРО и ВОЛЯ консумират амнистията на дългове за собствени цели

Партийни игри около ходжи и владици (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • БСП, ВМРО и ВОЛЯ консумират амнистията на дългове за собствени цели

Партийни игри се завъртяха около амнистията на дълговете на вероизповеданията у нас. Независимо, че принципно всички партии твърдят как не искат чужди държави да финансират религиите у нас, опрощаването на борчовете на Главното мюфтийство и на БПЦ стана повод ВМРО, БСП и ВОЛЯ да използват решаването на проблема за свои собствени политически цели.

Крак повлече БСП. За да напомни, че все пак съществува, нищо че не е в пленарна зала, БСП гръмко обяви, че амнистията на дълговете е сделка между ГЕРБ и ДПС. Управляващите гласуват опрощаването за сметка на подкрепа от движението при отхвърляне на ветото на Румен Радев върху изборния кодекс.

ВИЖ ОЩЕ: Няма пари за задълженията на мюфтийството

Няма сделка, обяви през уикенда премиерът Бойко Борисов. И обясни, че въпросът е свързан с националната сигурност. Натрупаните над 8 милиона лева дългове, огромната част от които -8 милиона, са на Главното мюфтийство, не могат да бъдат платени. Затова държавата помага. Това е въпрос на национална сигурност.
 
Борисов покани днес на среща в министерски съвет Главния мюфтия Мустафа Хаджи и българският Патриарх Неофит.
"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имаме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата", обърна се към двамата духовни водачи премиерът Борисов. Той подчерта, че на проведени срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията.

"За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави", посочи Борисов. И обясни, че така  няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо", категоричен беше премиерът.

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия министър-председателят акцентира още веднъж, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност.

"Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата“, каза още премиерът Борисов. "Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим", подчерта министър-председателят пред духовните водачи.

Това обаче не попречи на ВМРО да обяви против амнистията - но само на дълговете на Главното мюфтийство. От партията на Красимир Каракачанов обявиха, че ще поискат и забрана за финансирането на вероизповедания от външни източници.

„Това да се опрощават задължение конкретно, за да облагодетелстваме едно вероизповедание, е лош пример. Той ще доведе до верижна реакция – утре други вероизповедания ще спрат да си плащат данъците и осигуровките, просто защото ще знаят, че в един момент държавата може да им ги опрости”, каза днес в Русе депутатът от ОП Искрен Веселинов.

ВИЖ ОЩЕ: ВОЛЯ иска отмяна на данъчната амнистия за вероизповеданията

ВОЛЯ също видя възможност да натрупа актив и внесе предложение преди второто четене на поправките в Закона за вероизповеданията, с което настоява целият параграф за амнистията да отпадне. Защото създавал "разделение на народа на верска основа и въвеждал привилегии".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай