Парите, вложени в децата, се връщат многократно

Парите, вложени в децата, се връщат многократно | StandartNews.com

Банките са с 3% ръст на печалбата за пръв път от началото на кризата, казва Петя Димитрова

В края на 2013 г. Пощенска банка и УНИЦЕФ стартират стратегическо партньорство под името "Най-добър старт за всяко дете". За първите 6 месеца на кампанията набраните средства са вече над четвърт милион лева, дарени от клиенти, партньори и служители на банката. Инициативата цели изграждане на национална мрежа от Центрове за майчино и детско здраве, които да подкрепят семейства в грижата за малките им деца. В България засега работи един такъв център в област Шумен. Благодарение на осигурените от Пощенска банка средства през юли предстои да отвори врати и втори в област Сливен. Финансирането на дейностите на центровете, както и откриването на нови, се осъществява чрез дарения към УНИЦЕФ - през банкомат, онлайн банкиране и на каса в офис на Пощенска банка. Банката е освободила от такси всички транзакции, свързани с даренията към УНИЦЕФ.

Как да дарим

Дарение може да се осъществи чрез онлайн банкиране, банкомат или на каса на Пощенска банка. Всички транзакции, свързани с даренията към УНИЦЕФ, са освободени от такси.

Професионалният път на Петя Димитрова в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор на осемте дъщерни компании на "Юробанк Груп" в България. От 2012 г. до сега заема поста главен изпълнителен директор на Пощенска банка. Завършила е Университета за национално и световно стопанство и Софийски университет "Св. Климент Охридски" с две магистърски степени по "Финанси и банково дело" и "Туризъм". Придобива редица професионални квалификации във Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, САЩ и България. Член на Управителните съвети на Асоциацията на банките в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Американската търговска камара, Американския университет в България, Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители в Лондон и Клуба на финансовите директори в България. Носител на редица международни и български отличия.

- Госпожо Димитрова, кога се роди идеята и каква е целта на този изключително иновативен за страната проект?

- Преди шест месеца обявихме началото на партньорство между Пощенска банка и УНИЦЕФ с името "Най-добър старт за всяко дете". Избрахме УНИЦЕФ, защото имаме съвместни ценности, нагласа към устойчиви дългосрочни инициативи и опит да постигаме значими резултати. Общата ни цел е да въведем нов модел за предоставяне на социални, здравни и образователни услуги за бъдещи майки и родители на деца до 3-годишна възраст.

- На какво се дължат добрите резултати на кампанията ви "Най-добър старт за всяко дете" до момента?

- Ключово за постигането на устойчиви резултати е взаимодействието между гражданите, публичния и частния сектор. В тази връзка ролята на Пощенска банка в "Най-добър старт за всяко дете" е на свързващото звено между хората, които искат да допринесат със своите дарения за децата на България и УНИЦЕФ като организация, която има отговорността да вложи тези средства в нещо градивно и добро. За по-малко от половин година нашите клиенти, партньори и служители дариха над четвърт милион лева - един наистина забележителен резултат, за който още един път искам да им благодаря. Рядко един проект за корпоративна социална отговорност е наистина толкова успешен откъм резултати. Тази инициатива ангажира цялата банка на всички нива - от служителите в клоновете, които запознават клиентите ни с каузата и ги насърчават да дарят, до мениджърския екип, който търси решения за максимална ефективност. Направихме и значителна инвестиция в платформа за дарения - на каса, онлайн и банкомати, вложихме огромен вътрешен ресурс в каузата и затова днес сме толкова горди с резултатите.

- Защо Пощенска банка подкрепя УНИЦЕФ - къде видяхте пресечните точки между банката и организацията, чийто фокус са децата?

- Позволете ми в отговор на въпроса ви да цитирам носителя на Нобелова награда за икономика, д-р Джеймс Хекмън, който казва, че инвестицията в ранно детско развитие е с най-високата степен на възвръщаемост - 10% на годишна база. Степен, с която и най-успешните бизнес инвестиции биха се гордели. Всеки лев, инвестиран в образование, социални услуги, всяка минута наше внимание, инвестирана в грижа, игра и развитие на нашите деца, се възвръща многократно.

Дългосрочната ни цел е повече деца да имат адекватна социална и здравна помощ, да растат обгрижвани по най-добрия начин, да се превърнат в икономически активна сила и да реализират потенциала си в България.
Това бе основният мотив, който ни ангажира да споделим каузата на кампанията "Най-добър старт за всяко дете" като своя.

Извън темата с ранното детско развитие ние в Пощенска банка приемаме програмите за корпоративна социална отговорност като дълг. Години наред банката ни инвестира в областите на образованието, околната среда и подкрепата на рискови групи и сме една от най-награждаваните банки именно за тези КСО проекти, което е още едно признание и оценка на усилията ни.

- Макар да влагате много усилия и ресурс в полза на обществото, успявате да поддържате мястото на управляваната от вас банка сред най-стабилните финансови институции в България. Какво стои зад стабилността на Пощенска банка?

- Най-напред бих искала да обърна внимание на положителните резултати на цялата банкова система за 2013 г. Банките отбелязаха ръст на печалбата от 3% - нещо, което се случва за пръв път от началото на кризата до днес. Конкретно в Пощенска банка предприемаме изключително добре премерени действия с оглед гарантирането на стабилността на финансите, които клиентите са доверили на нас. Заздравихме балансите, подсилихме ликвидността, оптимизирахме разходите и процесите си и гледаме уверено напред. Има и множество фактори за това - не зависим от външно кредитиране и имаме висока ликвидност. Освен това Пощенска банка се радва и на стабилната опора на една от водещите европейски банкови организации, към които принадлежим - Юробанк Груп, която има стратегически позиции в банкирането на дребно и корпоративното банкиране в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай