Сряда,

Папа Франциск идва у нас (ОБЗОР)

222
Папа Франциск идва у нас (ОБЗОР)
A
A
A

Броени часове до посещението на папа Франциск у нас. Извънредните мерки за сигурност вече са в ход.  

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

Папа Франциск изпрати специално видеообръщение към българския народ. В него той отличи делото на братята Кирил и Методий и отбеляза, че ще се срещне със Светия синод.

„Заедно със Светия синод ще покажем желанието да следваме Исус по пътя на братското общение между всички християни”, се  казва още в папското приветствие.

„Скъпи братя и сестри от България,

 С Божията помощ след няколко дни ще бъда между вас. Да дойда в България, за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието.  Бих искал да ви помоля да ме придружавате с вашата молитва. Благодаря! Бог да даде мир и благоденствие на България!“, каза в обръщението си папата.

Папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в неделя сутрин. Той ще бъде посрещнат на летището от премиера Бойко Борисов.  „Признателни сме за избора и високата чест призивът „Мир на земята“ да бъде отправен от България", написа премиерът.

За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана.

Ограничения в движението, специални мерки за сигурност и промени в движението на нощния градски транспорт заради посещението на папа Франциск на 5 и 6 май.

От днес е забранено движението по булевард „Цар Освободител” в отсечката между улиците „Раковски” и площад „Независимост”. Забранено е движението и по улица „Оборище”, в отсечката между улиците „Г.С.Раковски” и „11-ти август”. Паркирането също ще бъде забранено в голяма част от центъра на София.

От 22.00 часа на 01.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. на всички паркинги на пл. „Княз Александър I“.

От 22.00 часа на 02.05.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.05.2019 г. на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Оборище“, зад храм „Св. София“.

На 6 май (понеделник) за кратки интервали от време преди обяд и в следобедните часове ще бъде спряно движението по АМ „Тракия“ в участъка от 119-ти до 165-ти км. Ограничението е във връзка с посещението на папа Франциск в Раковски.

2/3 от българите са разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България към датата на провеждането на теренната работа по проучването на изследователски център "ТРЕНД". То се е провело в периода 5-12 април. Малко над една трета обаче не са разбрали за това посещение.

60% от българите оценяват положително посещението на папа Франциск в България, а малко под една трета не могат да преценят каква оценка да дадат. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението на папата и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат – близо половината от тях.

"Регистрираме високи стойности на положително отношение (57%) към главата на Римокатолическата църква. Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение", обясняват от "ТРЕНД".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com