Папа Франциск диша само с един бял дроб

Какво знаем и не знаем за папата?

Папа Франциск диша само с един бял дроб | StandartNews.com

Визитата на папа Франциск в България е важно събитие и признание за нашата страна, независимо, че повечето от нас принадлежат към Източноправославната църква. Франциск е звезда в световните медии, новатор във Ватикана, парий сред водачите на римокатолическата църква, симпатяга и футболен фен. Но това ли е всичко, което знаем за папата? „Стандарт“ се зае да осветли този въпрос, като ви дава някои интересни – познати или непознати – факти за римския понтиф…

Няма спор, че папата има голямо сърце и затова всички вярващи го обичат много. Но много малко знаят, че той диша само с един бял дроб. Другият е бил премахнат още в младежките му години, след като е страдал от инфекция. Невероятно как един затруднен в дишането 78-годишен мъж изглежда така забележително добре в здравословен план!

Като истински аржентинец папата е голям почитател на тангото.

Франциск много харесва книгите на Дж.Р.Р. Толкин. Особено любими негови герои са Фродо и Билбо, които той използва като пример за изпълнени с надежда герои, призовани да извървят пътя в една драматична битка между доброто и злото.

Едва 12-годишен Франциск се влюбва в момиче от своя квартал. Казал й: „Ако не се оженя за теб, ще стана свещеник.“ Е, папата спазил обещанието си…

Като тийнейджър папата играл баскетбол (повлиян от баща си – също запален по баскетбола). Затова и, освен футболните, често му подаряват баскетболни тениски, а своя лична такава с номер на играч е получил от отбора на „Бостън Селтикс“.

Като кардинал и очевидно запален по готвенето, Франциск избрал сам да готви манджите си в своя малък апартамент в центъра на Буенос Айрес. Вече папа, той тайничко посещата кафетерии в Рим и похапва с посетителите за тяхно голямо учудване.

Понтифът получил необичаен подарък – мотор „Харли Дейвидсън“ – след като благословил накуп стотици рокери и посещенията им с мотори на площад „Св. Петър“ в Рим. Мотора Франциск продал, а приходите дарил за бездомните.

Папата може да се нарече полиглот – той има отлични умения по испански, латински и италиански, а разбира немски, френски, португалски, английски и… украински.

Той избрал папското си име, заради преклонението, което изпитва към Св. Франциск от Асизи и към аскетичния живот на този светец. И разбира се спазва заветите на светията – като архиепископ живее в малък апартамент в Буенос Айрес и се вози на автобуса. При избирането си за папа отлетял към Рим с място в икономична класа. А днес отказва да живее в официалната лъскава папска резиденция.

Освен че е скромен и смирен, понтифът стана известен и с доброто си чувство за хумор. След като бе избран за папа той казал на кардиналите: „Нека Бог ви прости за това, което сте извършили.“

Делата на Франциск напомнят на сцени от самата Библия. Той прегърна и благослови мъж, покрит с тумори (подобно на Исус, който излекувал прокажен) и изми краката на малолетни престъпници, включително и на мюсюлманка.

В много отношения папа Франциск е „първи“. Той е първият папа-йезуит, първият от Америка, първият от южното полукълбо и първият неевропейски папа от времето на сириеца Григорий ІІІ от 741 година.

Любимата картина на папа Франциск е „Бялото разпятие“ на френския художник Марк Шагал. Платното показва разпъването на Исус на кръста увит с бял шал – символ на това, че божият син е бил евреин.

Останалото е история…

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай