Пантев: Да се разделим с македонците като приятели

Ние сме оставили македонските българи, каза историкът

Пантев: Да се разделим с македонците като приятели | StandartNews.com

Македонците вече никога няма да бъдат българи. Нужно е да приемем, че трябва да се разделим с тях като с приятели. Това коментира проф. Андрей Пантев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

"Идентичност се губи, когато е уязвима, когато е слаба, това е тъгата и ерозията на македонските българи. Ние сме ги оставили, добре е да помислим върху тази историческа зависимост. Македонците вече никога няма да бъдат българи. Балканският национализъм е изграден на езикова основа. Нужно е да приемем, че трябва да се разделим с македонците като приятели", категоричен бе проф. Пантев, коментирайки спора със съседите за историята и езика, довел до ветото на България върху старта на преговорите на съседите с ЕС.

В интервюто си проф. Пантев дълго говори философски за опиянението, което ни позволява да видим по-доброто бъдеще.

"Човечеството винаги е търсило начин да се опиянява. Всъщност става въпрос за нещо друго - търсим някакво допълнително усещане за необикновено преживяване и обикновено го получаваме", обясни историкът. В буквалния смисъл той определи като компесаторен механизъм факта, че някои хора въобще не пият, а други пият до безпаметност. Според него няма произведение на изкуството или каквото и да е творение, което да не е било повлияно поне малко от алкохола.

Трябва да се опияним, за да видим по-добро бъдеще, защото така се раждат идеите, идеологиите, дори диктатурата - изведнъж ти се опияняваш от факта, че друг определя съдбата ти, каза още проф. Пантев.

За него демокрацията е зачената греховно, в лицемерие. Гърците мислят за нея, но не мислят за робите. "Да си демократ вече е пошла дума, но това е така, когато се употребява декларативно, машинално, като извинение за диктатурата, каза още Андрей Пантев.

"Диктатурата е зачената паралелно с демокрацията и всъщност през цялата история на човечеството демокрация не съществува", добави той, обяснявайки, че доказателството е във факта колко много престъпления се вършат в името на демокрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай