Пагубно: Социолозите ни манипулират на избори

На последните избори възникнаха напрежения, защото имаше опит за манипулация

Пагубно: Социолозите ни манипулират на избори | StandartNews.com

„Разколебаването на доверието в социологията е равнозначно на пагубното последствие от разколебаването на доверието в науката. Точно тогава фалшивите новини, манипулациите и заблудите могат да бъдат тиражирани“, заяви тази сутрин пред БНР председателят на Българската социологическа асоциация проф. Румяна Стоилова.

Вчера беше представен анализ на Центъра за анализи и управление на рисковете за значението на социологическите изследвания по време на избори. Анализът включва класация на най-достоверните и най-недостоверните агенции и обръща внимание на възможността Асоциацията да контролира спазването на професионалните стандарти за коректност и точност.

„Ролята на Българската социологическа асоциация е да подобрява правилата, да изразява позиция, но трудно можем да контролираме социологическите агенции, защото те не са членове на Асоциацията. След последните избори възникнаха напрежения, съвсем основателни, защото имаше опит за манипулация. И ние излязохме с позиция, и обещахме на нашите членове и на обществото, че ще продължим да търсим начини за подобряване на стандартите. Затова започнахме и опити за разговори с членове на ЦИК“, допълни проф. Стоилова.

„Едно възлагане на експертиза от страна на публична институция на друга институция може да стане по прозрачен начин и ние може да се явим като едни от кандидатите, които да провеждат подобни експертни оценки. За да можем да контролираме, трябва да стъпим на някакви законови основания, когато не става дума за наши членове“, каза експертът.

Проф. Румяна Стоилова поясни: „Опитът за манипулиране на сондажите при евроизборите беше заради това, че представители на агенции не различиха моментните резултати от проследяването на процеси. Когато тенденцията започна да се променя, определени агенции предпочетоха да коментират старите резултати, преди промяната на тенденцията, което е изключително некоректно. Когато това беше посочено публично, те се оправдаха, че нямат по-нови данни“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай