Отстрелване на кметове феодали

Отстрелване на кметове феодали | StandartNews.com

Курс срещу кандидат-кметовете с етикет "независим" обяви Бойко Борисов. В момента голяма част от местните управници, особено тези с повече от един мандат, отиват на вота като необвързани, но подкрепени от цяла кохорта политически сили. "Аз съм против независимите кметове, защото политическите партии трябва да носят отговорност", обяви Борисов и хвърли социолози и политолози в размисли как ще се отрази на ГЕРБ тази нова стратегия на изборите наесен.

Срастването на бизнеса и местната власт прави партиите излишни

Коментарът на Бойко Борисов за независимите кметове не е изненадващ и съдържа определен резон. Преди всичко трябва да се отбележи, че амбициите на ГЕРБ за предстоящите местни избори са големи. Това ще бъдат третите такива от 2007 г. насам, в които управляващата партия може не само да запази влиянието си в местната власт, но дори и да го разшири. Това е много важно предвид факта, че именно силните позиции в местната власт бе една важна опора на ГЕРБ по времето, в което бе в опозиция на кабинета "Орешарски". И именно това запази партията като жизнена политическа формация. Защото помним добре как партии като НДСВ, които не са имали подобни позиции в местната власт, просто изчезнаха. Въпреки почти пълното мнозинство, което царистите получиха през 2001 г. на парламентарните избори.

Това е едната страна на проблема. Другата е, че в България има няколко буквално феодализирани градове. И именно Пазарджик и Хасково, чиито кметове сега са на прицел, са най-типичните примери. Тези кметове печелят мандат след мандат и вече са изградили своята мощна опора в градовете си. А един човек, който се ползва с подкрепата на бизнеса и обществото, става действително независим в действията си.

Защото партията, която управлява на национално равнище, не може да въздейства на ставащото в тази община. И тези кметове феодали стават все по-силни. Кметът на Пазарджик Тодор Попов спечели през 2011 г. на първи тур с феноменалните за българските условия 70 процента. Колегата му от Хасково Георги Иванов пък ще атакува четвърти мандат.
И двамата посочени по-горе управници си имат свои групи в общинските съвети. И това допълнително ги прави независими от централната власт, защото дори да скъса с партията, която го е издигнала през първия мандат, кметът вече не зависи от нейните общински съветници.

Това не може да се харесва от управляващата партия или коалиция в страната, която и да е тя. Защото кметовете феодали не позволяват тя да си разгърне потенциала в дадена община.
Това феодализиране го има и в по-малки общини, където нещата са още по тежки. Там срастването на бизнеса и местната власт е такова, че никой друг играч не може да пробие.

Така че с изнесените компромати срещу Тодор Попов и Георги Иванов може да се каже, че предизборната кампания започна. Битката ще бъде наистина ожесточена, защото освен всичко друго става въпрос и за много пари, които идват по линия на различни европроекти директно в общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай