Гавра със Съединението. Радев доволен/ОБЗОР/

Грозни сцени в Пловдив

Гавра със Съединението. Радев доволен/ОБЗОР/ | StandartNews.com

Нищо свято няма за умните и красивите. Отровното трио отрови най-знаковия празник – Съединението на България. Вместо поне на този ден Бабкян и компания да се смирят, те превърнаха официалната церемония с партиен митинг за Румен Радев. Освиркаха кмета на Пловдив Здравко Димитров и венците от Цвета Караянчева, Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. И френетично крещяха Радев.Радев, когато президентът дръпна политическа реч в своя си стил – за лъжи и интриги. Най-грозно бе, че т.нар. държавен глава не само прие с усмивка и гордо вдигната глава случващото се, но и след края на церемонията отиде да се ръкува с протестиращите.

Грозни сцени сцени започнаха от самото начало. Възгласи „Оставка” и „Ууу” огласиха площад „Съединение” и заглушиха словото на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Протестът, воден от двама от "Отровното трио", беше допуснат до площад "Съединение” под тепетата. Шепата недоволни се водеха от Велислав Минеков и Арман Бабикян. Докато говореше кмета Димитров те крещяха "Оставка" и "Мутри вън". Пловдивчани, дошли за празника, смутено мълчаха. "Съединението на България от 1885 година за нас, пловдивчани, винаги е въпрос на чест, на достойнство, но и задължение пред съдбините на България. Ние се гордеем, че в трудните за нашия народ моменти, Пловдив е заемал водеща роля в националната ни история", заяви в приветствието си градоначалникът.

 

Той напомни, че наричат Съединението „Пловдивската революция“, „безкръвната революция“. А обяснението е в думите на народния поет Иван Вазов: „Съединението беше извършено най-напред в умовете и сърцата на всички българи“, каза още Здравко Димитров.

Преди това, докато президентът Румен Радев приемаше почетният строй на 68-ма бригада се чуваха и викове на подкрепа, и освирквания. На място бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Дани Каназирева, много депутати и местни политици.

Когато обаче думата взе Радев, дюдюканията и скандиранията стихнаха като с магическа пръчка. Лъжите, хитруванията, репресиите и политическите интриги не могат да спрат един събуден народ, каза президентът.  И продължи: 135 г. ни делят от онзи септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата си. През цялото време, докато президентът говореше, ехтяха одобрителни викове "Радев!" от протестиращите, които по-рано направиха шествие из града с 50-метрово знаме.

След това започна поднасянето на венците. Протестиращите освиркаха венците на Цвета Караянчева, Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Сред събралото се множество пък вървяха разправии между протестиращи и техни опоненти, но до ексцесии не се стигна.

Напълно доволни от церемонията останаха само малчуганите, които дочакаха с нетърпение пищната заря в нощното небе над Пловдив.

ВИЖ ОЩЕ: Грозно! Радев и ГЕРБ се ръфат на Съединението

По-рано днес пък гръмна срамен скандал заради венец от Жени ГЕРБ, положен пред паметната плоча в хана на Тома Кацигра в Първенец. ГЕРБ обяви, че протоколът го е изхвърлил, защото трябвало цветята на Радев да са първи. От „Дондуков” 2 отрекоха.

">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай