Отиде си голям български учен

Чийто патенти бяха използвани и в САЩ

Отиде си голям български учен | StandartNews.com

На 5 януари 2023 г. почина проф. Енчо Попов, изтъкнат български изобретател в сферата на електротехниката, съобщава БНТ. Роден е на 18 декември 1935 г. в Цар Калоян. Завършва Техническия университет в София, специалност Електрически машини.

Проф. Попов е изтъкнат специалист и изобретател в областта на електротехниката. Работил е като ръководител на научна секция и зам.-директор по научната част в Института по електропромишленост. Създател е на над 100 изобретения. Чрез своите разработки и изобретения проф. Попов разчупи установилите се световни стандарти на 3 процентна внедряемост на изобретенията.

През годините под негово ръководство са създадени мащабни и оригинални разработки в областта на автомобилните алтернатори и стартери, шпинделни и високомоментни двигатели с постоянни магнити за металорежещи машини с цифрово програмно управление, електродвигатели за изчислителната техника, електрокарни двигатели. 

По негова идея в Института по технология на металите „Акад. А. Балевски” – БАН бе патентовано и произвеждано съоръжението Жетмаг, което намери добър прием в индустрията на САЩ и други страни. През 1997 г. е вписан в Златната книга на българските изобретатели. През 2011 г. му е признат патент в САЩ, по който американска фирма купува от България най-мощните алтернатори в света. За 2012 г. е определен за Изобретател на годината в областта на електрониката и електротехниката.

През 2014 г. е награден с Меча на Кубрат от Клъстера по електромобили за създаден базов патентован електродвигател за електромобили с конкурентни параметри на електродвигателите на водещите фирми в света.

През 2016 г. с Указ на президента е награден с орден „Стара планина” I степен. Той е баща на писателя Деян Енев и на художника Никола Енев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай