Отиде си големият българин, когото всички в Одрин уважаваха

Александър Чъкърък почина внезапно

Отиде си големият българин, когото всички в Одрин уважаваха | StandartNews.com

Отиде си големият българин, когото всички в Одрин уважаваха - отец Александър Чъкърък. Той и съпругата му Мария десетки години доброволно поддържаха българските църкви „Св. Георги Победоносец“ и „Св.св. Константин и Елена“ в град Одрин.

Тъжната вест съобщи бившият депутат от "Продължаваме промяната" Димитър Ташев.

Напусна ни внезапно един велик българин, с огромно сърце да служи на народа и мой приятел отец Александър Чъкърък, обяви Ташев.

"Моите дълбоки съболезнования на съпругата му Мария и на цялото семейство! Почивай в мир, приятелю!", написа още Ташев, цитиран от "Флагман".

Отец Чъкърък е починал внезапно, едва на 62 години. Той от десетилетия  работи неуморно за опазване на българщината и за запазване и укрепване на устоите на християнската вяра и традиции. Под негово ръководство на 6-ти и 21-ви май всяка година в града се стичат стотици граждани за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св.св. Константин и Елена“.

Благодарение на него и съпругата му през 2008 г. към църквата е открит филиал на Народно читалище "Просвета 1870" - Свиленград, което е първото извън пределите на страната. Там много деца изучават български език.

През февруари 2023 г. отец Александър Чъкърък беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

Държавният глава Румен Радев изразява дълбоки съболезнования на семейството, близките хора и православната общност в съседна Република Турция по повод кончината на отец Александър Чъкърък – свещенослужител в църквата „Свети Георги Победоносец“ в град Одрин. В съболезнователния си адрес президентът подчертава неуморната работа на отец Чъкърък за укрепването на устоите на християнската вяра и традиции в българските църкви „Св. Георги“ и „Св. Св. Константин и Елена“, съобщават от "Дондуков" 2.

Държавният глава откроява приноса на отец Чъкърък за поддържането на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция, като със своя възрожденски дух той служи вярно на народа си, българската култура и духовност. Румен Радев припомня и че само преди месец е удостоил отец Чъкърък с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо наследство.

Румен Радев изразява увереност, че светлият пример и дело на отец Чъкърък ще продължат да задават нравствена посока на идните поколения православни българи в Турция, които ще продължат и неговата отговорна мисия.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в гр. Одрин, Турция, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище „Петър Берон“ в Одрин, а през 1992 г. ИЧС „Г. А. Насър“ в гр. София и Семинарията в гр. Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен „магистър“, специалност „Богословие“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

През това време е служител в българската болница „Евлогий Георгиев“ в Истанбул, Турция. Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и веднага след това на 30 юли 2001 г. е назначен за свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин, Турция. Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“.

Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски. Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между България и Турция. Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно се включваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай