От гащите до елека: Ето кои са новите хитове на пазара в Одрин

Евтинията продължава с пълна сила

От гащите до елека: Ето кои са новите хитове на пазара в Одрин | StandartNews.com

"До гащите ви даваме. Костюм с елек - цял комплект. 190 лв.", "Всички ваши нужди в... Onur маркет". Подобни изгубени в турско-българския превод забавни билбордове, - иначе със сериозно съдържание, могат да се видят по пътя за Одрин, Турция, пише "Марица".

Прословутият "евтин пазар" там, както е известен по форуми и социални мрежи у нас, продължава с пълна сила. Заради ниския, но стабилен курс на турската лира, повечето стоки в югоизточната ни съседка са наистина по-евтини дори и по време на сегашната икономическа криза.

 Така например качествен зехтин, който по българските магазини струва средно около 15 лв., може да бъде намерен по 5-7 лв. Цените на плодовете и зеленчуците също са почти наполовина, а известни и у нас лекарства, продавани без рецепта - например за пролетна алергия, могат да бъдат купени наполовина по-евтино - ако тук опаковка от стандартните антихистаминови препарати за алергии е около 10 лв., то в Одрин същата струва еквивалента на 4.50 лв.

Нов хит на пазара в Одрин, ето с какво се запасяват сега

 Текстилните дрехи от памук с високо качество също са наполовина по-евтини спрямо тези у нас. Същото важи и за перилните препарати, като при тях основен индикатор за добро качество е цената, но дори и най-скъпият прах за пране, например, е доста по-евтин спрямо този у нас - в София тези, които вървят средно по около 24-25 лв.,  в Турция не надминават 10-12 лв.

Ресторантите също работят на пълни обороти, като евтините суровини предполагат и цената за крайния клиент да е много по-различна от тази в България: наполовина и повече по-евтин излиза обядът с приятели в местните заведения.

В петък, събота и неделя границата е претоварена и преминаването става трудно. Ако все пак сте решили да посетите Одрин - дори и само на екскурзия, изберете друг делничен ден през седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай