Още 16 клиники на хранилка

Още 16 клиники на хранилка | StandartNews.com

Още 16 нови лечебни заведения ще получат пари от здравната каса тази година. Някои от тях са медицински центрове, а останалите са частни болници.

 

Над 3,6 млн. лв. е прогнозният бюджет за специализираната кардиоклиника "Мадара" в Шумен. За медицински комплекс "Св. Ив. Рилски" в Стара Загора са предложени 3.2 млн. лв. За многопрофилната болница "Джи мед" в Пловдив бюджетът е близо милион - 889 хил. лв., а на новата кардиоклиника в Перник "Св. Георги" - 2 млн. лв. Почти толкова са и парите за кардиоболницата във Видин - 1.9 млн. лв. За сравнение такива и дори по-малки са бюджетите на повечето общински клиники в страната.

 

Прогнозните пари на болниците за тази година са близки до миналогодишните и не са орязани с 20%, както каза здравният министър, показват още данните на касата. От фонда отрекоха и сами тази информация. На няколко лечебни заведения прогнозните бюджети дори са доста по-завишени в сравнение с миналата година. Сред тях са частните клиники "Токуда" и "Сити Клиник", както и редица държавни университетски болници като СБАЛХЗ, на СБАЛО, ВМА, "Св. Георги" в Пловдив, "Г. Странски" в Плевен и "Св. Марина" във Варна. Причината за по-големите увеличения при повечето е, че реалните им приходи по каса за 2013 г. са още по-големи дори от завишените първоначални бюджети за тази.

 

Във вторник Надзорният съвет на касата трябва да приеме и методиката за плащане на болниците. В нея обаче плащането на надлимитната дейност на клиниките е под въпрос. В чл. 22 на проекта е записано, че то ще става само ако в касата има пари за болниците, повишена събираемост от здравни вноски или актуализация на бюджета. Това ще доведе до напрежение в системата още през лятото, когато се очаква да свърши резервът на касата. В момента той възлиза на 137 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай