Още промени в новите шофьорски книжки. Засягат всички

Неопитните водачи в страните от ЕС ще трябва да преминат „изпитателен срок“

Още промени в новите шофьорски книжки. Засягат всички | StandartNews.com

Нови шофьорски книжки предвижда Европа. Комисията по транспорт в Европейския парламент подкрепи новите правила на ЕС за шофьорски книжки. Евродепутатите подкрепят предоставянето на възможност на шофьорите да получат цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка, съобщава бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Нови шофьорски книжки. Еврокомисията с решение за всички държави

Депутатите от комисията по транспорт и туризъм се съгласиха шофьорските книжки да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети, автомобили и трактори и пет години за камиони и автобуси, с някои изключения. Те също така предложиха здравните прегледи да бъдат задължителни при издаване и подновяване на шофьорска книжка.

Съгласно предложените правила неопитните водачи ще трябва да преминат "изпитателен срок" за шофиране от най-малко две години, през който ще има определени ограничения.

Голяма промяна се въвежда и за шофьорите получили книжка след курсове с автомобили с автоматични скорости. Те няма да имат право да карат кола с ръчни скорости.

Шофьорите в България, които са се обучавали и след това изкарали изпита си на автомобил с автоматични скорости, нямат право да управляват такъв с ръчни. От догодина те ще имат тази възможност, но срещу допълнителни 7 часа кормуване и още един изпит, предаде Дарик радио.

"Когато веднъж си се научил да не си използваш левия крак по никакъв начин в шофирането и изведнъж сметнеш за нужно, че трябва да почнеш да го използваш този крак. Ти не знаеш нито къде да задържиш този съединител, нито как да го отпуснеш. С тия седем часа просто е за никъде такъв кандидат-водач", на мнение е автоинструктурът Георги Бързаков.

"Да. Много по-лесно е, но за мен когато изкарваш книжката, тя трябва първо да бъде за ръчни скорости, защото много повече от колите са с ръчни скорости. И никога не се знае кога може да се наложи да се кара кола с ръчни скорости", заяви курсистът Кристина Георгиева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай