Оптимизират мярката 60/40

В МС се провежда извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество

Оптимизират мярката 60/40 | StandartNews.com

Подкрепата за бизнеса е наложително да продължи и след май 2021г. чрез изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори и икономическите дейности за да запазят заетостта на работниците и служителите си. Ето защо предвиждаме оптимизиране на мярката 60/40, заяви заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

В МС се провежда извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. На него се обсъжда проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление № 151 от 2020 г. (продължение на мярката 60/40).

Гълъб Донев посочи, че подкрепата за бизнеса е наложително да продължи и след май 2021г. чрез изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори и икономическите дейности за да запазят заетостта на работниците и служителите си.

„Предвид прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки, възстановяването на икономическата активност на фирмите и перспективите за растеж, както и тенденцията за намаляване на регистрираната безработица се предвижда оптимизиране на мярката 60/40 от постановление 151”, каза Гълъб Донев, цитиран от БГНЕС.

Продължава подкрепата за бизнеса, но по прецизиране на условията за тази подкрепа. Като основната идея е тя да бъде целенасочена и да окаже влияние на най-засегнатите. „Предлага се промяна в основанията за допустимост. Всички фирми, които декларират спад в приходите за продажби повече от 30 на 100, ще имат право на подкрепа 50 на 100 от осигурителния доход и съответно дължимите осигурителни вноски. Всички останали, които докажат спад от 40 и повече на 100 спрямо месеца, за който се кандидатства през 2019 ще има право на подкрепа 60 на 100”, каза Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай