Омразата не прави протеста по-популярен

Страхил Ангелов, депутат от БСП

Омразата не прави протеста по-популярен | StandartNews.com

В нощта, когато народните представители бяха обсадени в парламента, депутатът от БСП Страхил Ангелов се върна в сградата и изведе оттам няколко свои колеги и служители на Народното събрание. "Стандарт" го потърси, за да чуе гледната му точка за онова, което се случва в момента.

- Г-н Ангелов, докато всички депутати искаха да напуснат сградата на парламента в нощта с блокадата, вие се върнахте там, защо?

- Да. Вярно е, че се върнах в парламента. Говорих няколко пъти с колегите, които бяха останали след заседанието на двете комисии, включително и с Жельо Бойчев. Сториха ми се притеснени и е нормално при такава ситуация. Затова реших да се върна, ако мога, да помогна с нещо.

- Солидарност?

- По-скоро моя първа реакция. Дори да ви призная, купих на колега цигари, беше си свършил своите. Струва ми се естествено, ако хора от екипа, с който работиш, са в необичайна ситуация - да се опиташ да им съдействаш, а не да си зрител с дистанционно.

- Какви бяха впечатленията ви от влизането ви в сградата на парламента и в нея?

- Постоях първо отвън при потестиращите. Бях по дънки и фланелка, не с костюм и по никакъв начин не ме идентифицираха с народен представител. Но признавам, езикът, който използваха, не съм чувал и в най-ожесточените футболни мачове, а аз ходя често по стадионите.

Дори съветът ми към колегите депутати беше да изчакат, да не се правят опити да се напуска сградата. Но явно някои народни представители, между другото, държа да отбележа, не от нашата парламентарна група, много настояваха да напуснат сградата час по-скоро.

- Да, но вие сам извеждате няколко жени, защо?

- Някои от дамите бяха притеснени. В т.ч. и народни представителки от нашата парламентарна група. И прецених, че е по-добре да им помогна да излязат, отколкото да стоят и да трупат стрес.

- Кои са те?

- На Жара Пенева от Хасково например. Дори я закарах до дома й, че беше станало вече почти полунощ.

Протестиращите не бяха толкова многобройни, а полицията беше отцепила един достатъчен периметър. Държа да подчертая, че грозните ругатни от страна на най-нападателната групичка от протестиращите нямат аналог. Затова и си обяснявам притеснението на колегите и служители на Народното събрание във въпросната нощ. На мястото на протестиращите бих излъчил консолидирани послания, включително и политически. Когато искаш оставката на едно правителство, това е политически акт. Добре е да облечеш искането си в тези. Изблиците на омраза не правят протестите им по-популярни. Напротив. Но това е мое лично мнение.

- Но вие сам подкрепяхте протестите в първите дни.

- Да, но тези хора, които излязоха в първите дни, имаха моята морална подкрепа. Пеевски вече е оттеглен, а на жълтите павета останаха едни хора, които дискредитираха това начинание. И отново отбелязвам, че това е гражданската ми гледна точка, а не като политик. Аз обичам София и често минавам, както впрочем и много софиянци и туристи, точно по тротоара на улица "Оборище". Но плочките му вече ги няма. Той бе изкъртен в онази нощ. Не знам на кого беше необходимо това. Протестът вече се мести и пред дома на политици. И, да ви призная, в моя блок сме 36 семейства. Не считам, че съседите трябва да понасят подобна проява. Това е проява на, нека да кажем, недобър вкус.

- Как гледате на случката с белия автобус?

- Беше грешка това с белия автобус. Но пак повтарям, че по-скоро тя вероятно е продиктувана от желанието на някои депутати да напуснат незабавно парламента. И може би грешката на МВР е не толкова в самата операция по извеждането и маршрута, който беше избран. Просто трябваше да се обясни на колегите, че ще се изчака известно време. Можеше да минат няколко часа и всичко да се успокои. И се оказа, че дори и това, че аз изведох тези жени, не беше необходимо. Но може би поне така поне те са се поуспокоили.

- Кои са те, за втори път ги споменавате?

- Не, няма да назова имената им. Те много добре си знаят кои са. Нека си направят за себе си необходимите изводи.

- Коментарът ви на завръщането на ГЕРБ в пленарна зала?

- Радвам се, че депутатите от ГЕРБ вече са по местата си в пленарната зала. И дори апелирах да върнем нормалния тон и нормалния политически дебат без партийни заяждания. Защото някои не дотам адекватни изблици не водят до нищо добро и до повишаване на авторитета на институцията Народно събрание. Имаме твърде важни теми на дневен ред и те са от национален интерес. Не трябва да ги жертваме в името на политически разправии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай