Олена Чмир: Положението е много съветско

Търпяхме безобразията на властта с надежда, че ЕС я превъзпита, казва тя

Олена Чмир: Положението е много съветско | StandartNews.com

Олена Чмир е един от най-известните българисти в света. Автор е на българо-украинския речник. Ръководител е на Центъра по български език, литература, история и култура към Киевския университет "Тарас Шевченко". Потърсихме мнението й за сегашните събития в Украйна.

- Г-жо Чмир, революция ли е случващото се в Украйна?
- В това съм убедена. Хората не искат смяна на властта, а смяна на системата, което е революция. Разберете, без желание за промяна не могат да се съберат на едно място до 500 000 души, въпреки студа и политическата обстановка.
- Събитията през 2004 г. бяха наречени Оранжева революция. Днешната все още няма име...
- Днешните събития са революция на достойнството. Украинците протестират срещу нарушаване на правата им и накърненото им достойнство. Така че днешната революция си има име, макар че не е добило популярност, вероятно защото световните медии не са го лансирали. В Украйна обаче това понятие се използва много често.
- Защо се стигна дотук?
- Един от лозунгите на действащия президент беше: "Ще чуя всекиго". Какво се получава обаче? От месеци по улиците на Киев излизат между 500 000 и 1 млн. протестиращи. Никой тук не е виждал толкова масови протести и е изглежда е крайно време някой да чуе поне някой от тези хора. Да не забравяме, че вече има поколение, което няма спомени и не познава манталитета на Съветския съюз. Това поколение има искания, а в замяна получава репресии.
- Може ли да се говори за криза на ценностите?
- Да, има такава. Повечето украинци очаквахме, че подписването на споразумението за асоцииране с ЕС ще бъде стъпка към промяна на ценностите. Този документ се възприемаше като пътят към Европа и европейските ценности. Може би и затова украинците търпяха безобразията на властите, защото предполагаха, че с подписването на документа, те ще бъдат принудени да ги спазват - макар и бавно. Сега вече не се говори чак толкова за връщане на процеса на европейската интеграция, но украинците вече имат други искания и не искат да споделят тези ценности, които се налагат. Искрено се надявам това да е последният съветски протест. Много съветско ми изглежда положението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай