Официално. Колко пари взимат българите

Казаха колко е средната заплата в цялата страна

Официално. Колко пари взимат българите | StandartNews.com

Според Института за пазарна икономика средната заплата у нас във всички региони надхвърли 1000 лева. 

От института отчетат, че има малки общини с по-ниски доходи и с реална опасност от обедняване на групи от населението, но в цялост доходите изпреварват ръста на цените.

Вече няма област със средна работна заплата, по-ниска от 1000 лева. Единствено Кърджали прави изключение в определени месеци от 2021-ва година, за която се отнася статистиката. София е лидер със средна заплата от 2300 лева, следвана от Варна и Пловдив.

Северозападът е пример за големи неравенства в доходите, а в централния регион по-високите заплати се получават извън областните центрове, обяснява икономистът Адриан Николов.

В районите с неравенства и където средната заплата расте с по-бавни темпове, има реален риск от обедняване. Като цяло обаче инфлационните процеси все още са под контрол, коментира Адриан Николов, предаде днес.бг.

"На този етап заплатите все още успяват поне през първото тримесечие - говорим за средните, да надхвърлят ръста на цените, обаче напълно възможно е това да не е валидно за всички региони на страната и съответно да видим реално обедняване в някои други части", каза експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай