Обрат! Спират десетки асансьори

Според експертите у нас има над 90 000 опасни

Обрат! Спират десетки асансьори | StandartNews.com

Заради новите изисквания десетки асансьори са спрени от експлоатация. Мерките са резултат от проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, направени по сигнал на Българската асансьорна асоциация. Според експертите у нас има над 90 000 опасни асаньора.

„По Наредбата за асансьорите трябва сервизът да се извършва според инструкцията на съответния производител. Инструкцията на този несъществуващ производител се изисква на всеки 15 години за жилищните асансьори, да се прави така нареченият капиталов ремонт”, коментира Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация.

Капиталовият ремонт означава, че повече от половината от асансьора трябва да се извади от шахтата, да се сменят детайлите, които са зад подмяна, а други да се ремонтират.

„Нека хората сами да се замислят, особено тези, които живеят в панелни блокове, дали си спомнят техният асансьор да е бил спиран. Такъв ремонт ремонт отнема седмица - две”, допълни Маринков.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор заявяват, че твърденията за 90 000 опасни асансьори, не отговарят на истината. Агенцията е внедрила и поддържа информационна система на съоръженията с повишена опасност, която включва информация за регистрираните от органите за технически надзор, асансьори.

През последната година дирекцията е извършила над 11 000 технически прегледа и проверки. Вследствие на тази дейност са спрени 73 асансьора. Веднъж месечно се правят и функционални проверки от лицата, които поддържат асансьорите, а най-малко веднъж годишно се извършва технически преглед от лицензирани лица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Някой
преди 3 месеца

Пълни глупости изречени за да се търси евтина сензация

Откажи
Асансьорен
преди 3 месеца

Така представеният като гл секретар на асоциация е от търговската страна на въпроса с подръжката, ремонта и доставката на асансьори и ако може ще ,"принуди" чрез наредби и закони всеки асансьор да се сменя поне веднъж на 10 години, Ане да се поддържа в изправно техническо състояние

Откажи