Обрат със заплатите. Нареждане от Европа

Край на различните пари за една и съща длъжност

Обрат със заплатите. Нареждане от Европа | StandartNews.com

Обрат със заплатите. Според нова директива на ЕС освен че пада тайната върху възнагражденията и всеки ще знае колко взема колегата му, Брюксел нарежда обявите за работа да съдържат и парите за длъжността.

Съвсем скоро КНСБ ще обяви доклада си за нарушения на трудовите права, като акцент в него е това, че жените търпят повече нарушения на работното място, коментира пред Нова нюз Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Според директивите в ЕС трябва да падне тайната на заплатите в рамките на фирмите и предприятия. Т.е. всеки трябва да знае колко взимат колегите му. Имайте предвид, че в момента в много фирми мениджърите принуждават хората да пазят в тайна заплатите си, което е противозаконно и така се получава, че на една и съща длъжност различни хора получават различни заплати. Това е една от целите на тази нова европейска директива, а не само уеднаквяване на заплатите между мъжете и жените, а и уеднаквяването на заплатите на една и съща длъжност. Трябва да има ясни критерии за определянето на заплащането, какво е натоварването на определена длъжност, какви са условията на труд, коментира той.

А не заплатата да се дължи например защото аз съм мъж и мога да нося тежко да взимам повече в сравнение с една жена на същата длъжност, която обаче не може да носи тежко, посочи той.

Така че е важно да се обявят заплатите и обективните критерии за нейното формиране. Важно е също и за хората, които ходят по обяви да си търсят работа - те предварително трябва да знаят за какво заплащане ще ходят да кандидатстват. По директиравата в тези случаи интервюиращите няма да имат право да ги питат каква е била предходната им заплата, обясни той.

Това са доста базови и общи обяснения, а нещата са доста по-сложни. Тази европейска директива трябва да бъде въведена у нас в средата на 2026 година. Не може да се уеднаквяват заплатите на една и съща длъжност, защото ако вземете двама шофьори, но единият кара линейка, а другият коледно влакче, работата е съвсем различна, въпреки че са шофьори. Ако на тези хора им уеднаквим заплатите, тогава всички ще искат да управляват коледното влакче и няма да имаме шофьори на линейки, коментира доц. Щерьо Ножаров 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
23 Коментара
Birniko
преди 1 седмица

Това трябваше много отдавна да се въведе. Преди време започнах на почти двойна заплата от този който трябваше да ме научи да работя във фирмата и беше отговорник за 6 човека . Изключително несправедливо

Откажи
Романов
преди 1 седмица

За една и съща длъжност служителите вземат различни по размер заплати,защото има кадърни и некадърни служители.Кадърните винаги са по заплатени.

Откажи
Димитров
преди 1 седмица

Тъкмо обратното е в повечето случаи. Това което сте писали е редно да бъде, но за съжаление въобще не е така.

Откажи
Йорданова
преди 1 седмица

Ако се справяш добре с работата си ще ти увеличат работата, а не заплатата.

Откажи
Pepe
преди 1 седмица

Вярно работиш ли добре. Повече работа ти дават но не и пари.

Откажи
Батемо
преди 1 седмица

Напротив, основното заплащане трябва да бъде еднакво за длъжността/площадката! Другите стимули, като целеви пари, награди, месечни бонуси - това вече е друго!

Откажи
Стоян Клишев
преди 1 седмица

Здравейте Емо прав сте з една длъжност стартовата заплата трябва да е една з всички , вече що се отнася за опит стаж и т.н.т. и бонуси за стимулиране си е конкретно за всеки служител , мака , че и там си и а наши и ваши 😉😉 😉 и пак някой си получават не заслужено на гърба на другите. Да живее България

Откажи
Сашо
преди 1 седмица

"Стимули, награди, бонуси ..." Взимат "едни ...", другите все се оказва, че не били заслужили. Никога няма да се хвана на тази въдица още веднъж. Не се ли разберем в първия ден колко ще получавам - чао. После със сигурност ще "пия студена вода". Ако не се справям с работата - просто той ми казва "чао". Последното нещо което ме интересува на работното място, е колко взима колегата. Но със сигурност ако колегата знае, че взимам 5 лева повече от него, ще ми създава проблеми, независимо колко е некадърен и скатавка! Най-малкото защото сме българи.

Откажи
Котрумова
преди 6 дни

Много сте права!

Откажи
Антон
преди 1 седмица

Примерът с носенето на тежко може да е добър за програмисти, ама ако са хамали?

Откажи
Антон
преди 1 седмица

Примерът с носенето на тежко може да е добър за програмисти, ама ако са хамали?

Откажи
Димитров
преди 1 седмица

Просто за една длъжност се обявява възнаграждението. Не се знае дали жена или мъж ще се намерят да я заемат.След като ще се пенсионираме на една и съща възраст ,както е в Европа,така и заплащането за мъже и жени ще е едно и също. А най добре е да се заплаща на час.

Откажи
Влади
преди 1 седмица

Аз, ако се правя,че работя,ще взимам и колкото колегата, който работи и вместо мен? Аз,ако не разбирам от допълнителни задължения, то колегата който ме въвежда в цялата работа, ще взима колкото мен?

Откажи
Николай Колев
преди 1 седмица

Проверявайте малките фирми не дават никакъв стаж с една или двадесет години парите същите и на ръка

Откажи
Анонимен
преди 1 седмица

Преди време работих в сервиз Дунав Ауто в Русе, там беше така,никой не знаеше кой колко взема . Осигуряване върху основната и пари в плик.За празници на кого е дал и колко не се знае.Познати в НАП, полиция,труд и раб.заплата няма страхове.Пари, коли жилище екскурзии в чужбина.А работника е ощетен особенно когато дойде време за пенсия.Като не може да дава заплати да затваря фирмата и да върви да работи като другите!!!!

Откажи
Кирчо
преди 1 седмица

Не знам копиран ли е текста, но аз ще кажа следното. Всяка година все липсват кадри на курортите по морето, а иначе нашите се надяват на узбекистанци и прочие за евтина работна ръка. Гледаш и четеш все добре платена работа тук и там. Гледаш колко дават в Ало.бг в обявата за въпросната работа и до два пъти по-ниска от посочената заплата. Все големи умници, които само за балъци ни имат, че средната заплата била 1600-1800 лева. Кой я взима като 60-70% са на минимални работни заплати? А въпросът за здравни осигуровки да не говоря. Някои работили на две или три работи. В нормални държави хората работят ЕДНА работа. Що се отнася до половото разграничение и заплати: първо жена няма да се хване на тежък физически труд. Колко секретарки(любовници) на високо стоящи има. Те "сигурно" взимат минималната заплата. Защо не вземат мъже за секретар, а? Колко позиции стават по-лесно за достъп като си жена. Като ще подхване темата нека и от двете страни да се гледа. Още не сме далтонисти!

Откажи
Иванов
преди 1 седмица

Този дето пуши по цял ден, бърка си в носа и се скатава, трябва ли да взима колкото човек който работи съвестно?

Откажи
Julia
преди 1 седмица

Що за ГЛУПОСТИ.....НЕ Е НОРМАЛНО да се плаща една и съща заплата на ВСИЧКИ: ПРИМЕРНО.... ГОТВАЧИ-един може и знае всичко,обслужва свободна к-я , другия готви само меню блок маса.....КАК МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ЕДНАКВИ ЗАПЛАТИ??? СЕРВИТЬОРИ - единия обслужва свободна консумация,владее 2 езика,има диплома... Другия обслужва Блок маса ,сервира само напитки и отсервира,не владее чужди езици,без квалификация......КАК ЩЕ ВЗЕМАТ ЕДНАКВИ ЗАПЛАТИ??? ТОВА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ПОЗИЦИИ ....ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ С ГЛАВИТЕ СИ. ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ ЕВРОПА.....В ЦЯЛ СВЯТ КВАЛИФИЦИРАНИЯ ПЕРСОНАЛ ВЗЕМА РАЗЛИЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ!!! СТИГА СТЕ ДЕМОНСТРИРАЛИ РАБОТА....ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА РАБОТИТЕ.....ИДИОТИЗМИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМАТ КРАЙ!!! ДО КОГА???

Откажи
Онзи
преди 6 дни

Аз ако говоря 3 езика и обслужвам маси на свободна трябва ли да взимам повече от теб?

Откажи
Чаров
преди 6 дни

Тези нареждания от европейските "спецове"... Дали осъзнават качеството на работа и резултатите на ХОРАТА в дадена длъжност? Такава разлика не просто има, но често е фрапираща... Превръщате всички в СИВИ роботи. Как ще разберете кой от служителите допринася за успеха на фирмата и кой "живее на заплата" като зомби? Промити мозъци сте всички!

Откажи
Nababatigaza
преди 6 дни

Европа да си нарежда на джендърите. На нас да не се бърка!

Откажи
Gosho Hrisstof
преди 6 дни

Този пример с шофьорите, показва, колко далече от компетенция сте.!

Откажи