Обрат с мъртвия брат Галев. Ето как е влязъл у нас

Разкрития от шефа на Гранична полиция

Обрат с мъртвия брат Галев. Ето как е влязъл у нас | StandartNews.com

Влязъл ли е издирваният Ангел Христов, известен като брат Галев, чрез канал за нелегални мигранти като бежанец? Отговор на този въпрос даде главен комисар Антон Златанов, шеф на Гранична полиция, в ефира на Нова тв

"Чета подобни теории още от смъртта на Ангел Христов насам. Не искам да навлизам в тази тема, работят други служби. Тази информация не е информация, а е едно изречение. Това не е от компетенцията на гранична полиция. Естествено, че възможно", коментира Златанов.

Той даде разяснения пускат ли се у нас автомобили с руска регистрация.

"Това е европейска директива. Основна и водеща служба е агенция "Митници". Директорът на агенция Митници и ние сме двете основни служби, които осъществяват контрол - издаде много подробна заповед, която изпълняваме.

За една седмица, откакто действа забраната, до нашите КПП са стигнали едва 13 автомобила и са били върнати. Не се конфискуват, на базата на тази директива те не могат да влязат. Има и изключения - дипломатически и собственост на граждани на Европейския съюз (ЕС)", каза той.

Той обясни, че колите с руска регистрация, които вече са тук, имат 6 месеца да се пререгистрират или да напуснат. След този срок ще бъдат взети мерки. Тези автомобили не са много в България.

"Нелегалната миграция не е основната причина за недопускането ни в Шенген. Има други политически причини", категоричен бе Златанов.

По думите му, едва не повече от 15 % от мигрантите, които са в Западна Европа са минали през балканския маршрут. Останалите минават по море през Гърция и Италия.

"На този фон това, което минава през България на нас ни се струва много, но този натиск не зависи от нас. На територията на Турция има 3 милиона бежанци, които търсят път към Европа", уточни той.

"Категорично ви казвам, че ние не сме слабото място. През България минават минимален процент от мигрантите, които стигат до Западна Европа.

Постоянно затягаме мерките. Всяко денонощие ние не допускаме 1500 души да влязат. На фона на тях се излъчва, че 10-15 са задържани в София.

Няма ограда, която да не може да бъде премината. Въпросът е какво правят службите. Те постоянно трябва да засилват своята дейност", каза още той.

Шефът на "Гранична полиция" отбеляза, че мигрантският натиск се засилва. "Тази година е с 50% спрямо миналата, а миналата е с 30% по-голям от по-миналата. Води се една денонощна работа, която изглежда неоценена, като се спират 10 човека и те се излъчват", разкри той.

"Следим три тенденции. Колко сме хванали на границата, колко сме хванали във вътрешността в страната и колко на сръбската граница.

С 50% са се увеличили спрените в граничната зона с Турция, с 35% са се увеличили заловените във вътрешността. Повечето от тях ги залавяме на базата на информация, придобита на границата. Залавят се във вътрешността на страната, защото се търси най-безопасното място", продължи Златанов.

Той подчерта, че по границата е в ход специализирана операция с много сили и средства.

"Имаме доста проблеми там. Охраната на границата се състои от три компонента - самата ограда, сензорните линии и третия компонент са полицаите. В момента проблемите са основно технически.

Все още има 110 километра, където няма сензорни линии. Няма и високопроходими автомобили. В едно поделение от 50 автомобила в движение са само 8", каза той.

"Рекордът е 1512 души за едно денонощие недопуснати да пресекат границата", обяви успехите на своята служба Златанов. Той добави, че сред мигрантите преобладават сирийците, останалите са от Афганистан и Ирак.

"Бил е задържан служител на "Гранична полиция", който в почивния си ден е помагал на трафиканти. Тези случаи обаче не са много. Против съм твърдението, че се шири корупция. За служителите опазването на границата е мисия", отбеляза Златанов.

"Оградата се поддържа вече от МВР. Навсякъде където има срязвания и нарушения, те се оправят на момента. Бедствието в Царево засегна участъци от оградата и пътища, предстоят те да се оправят", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай