Обрат с гражданските договори. Вдигат данъци и осигуровки

Работодателите са против идея на финансовото министерство

Обрат с гражданските договори. Вдигат данъци и осигуровки | StandartNews.com

Обрат с гражданските договори. Готви се сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху тях. Промяната влиза в сила от нова година, ако предложението на финансовото министерство бъде одобрено.

Изменения в данъчното законодателство отнемат правото за намаляване на годишната данъчна основа с 25% за признати разходи за дейността по граждански договори. В същото време хората биха внасяли с до 5% повече за осигуровки. Работодатели и синдикати не одобряват предложението.

"Нещо повече - създава се възможност правоприлагащите органи на НАП да тълкуват всяко едно правоотношение по свой начин тук се ограничават според нас възможностите на отношенията между служител и работодател, които касаят изцяло граждански правоотношения а не трудови", каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ пред БНТ.

"Има две основни тези, които противоречат на здравия разум. Ако аз съм на граждански договор и извършвам разход за това, че си извършвам разходи със собствени сили и средства. и не ми се признава този разход, инстинктивно аз ще преминава към друга форма или друг договор или ще трябва да регистрирам фирма", посочи Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ "Подкрепа".

Водещ мотив зад законопроекта е да се разкрият трудови правоотношения прикрити с граждански договори, но не става ясно какви биха били приходите, ако изменението стане факт.

"Не може да променяш данъци, без поне в мотивите или оценката на въздействието да напишеш колко приходи очакваш. Приходите миналата година от подоходно облагане извън трудови правоотношения е извън 500 млн. но пък тук МФ отчита и свободни професии и творчески и т.н., а засегнати са по-малко конкретно гражданските, така, е под половината от тези 500 млн", коментира Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Предприемачите искат предвидима данъчна политика - обратното може да доведе до отлив на инвестиции и забавяне в икономическия растеж, какъвто вече се наблюдава в ИТ сектора, където гражданските договори са нещо обичайно.

"Много хора започват да работят на граждански договори, тъй като това е една от най-лесните първоначални начини да бъдат сами предприемачи, самонаети и да си плащат данъците. Но това да не се признава съответно направените разходи да се приспадат съответно и да се надуват и завишат осигуровки, които са форма на застраховка е чисто и просто увеличаване на техните данъци", каза Пламен Цеков, предприемач, член на Българската предприемаческа асоциация.

Действащото трудово законодателство не предвижда гъвкавост относно работното време и взаимоотношенията между бизнеса и служителите, посочват работодателите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай