Обрат с асансьорите. Спряха първите 36

Глобата за неизправност е 2 000 лева

Обрат с асансьорите. Спряха първите 36 | StandartNews.com

Само за три дни, от 15 до 18 януари, инспекторите от държавен технически надзор спряха 12 асансьора в жилищни сгради заради липса на защитен щит под кабината им. Спрени са още 24 лифта за други нарушения на Наредбата за безопасна експлоатация на устройствата.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма промяна с асансьорите. Всеки пети ще бъде спрян

Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в отговор на въпрос на в. „Телеграф“.

Ламарината, която пази пътниците от изпадане в шахтата при спиране между етажите, е задължителна от началото на 2024 г. Глобата за нарушителите стига до 2000 лв.

През последните дни служители на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ са проверили 352 асансьора, монтирани в жилищни сгради на територията на цялата страна, като инспекциите продължават.

В резултат са спрени 36 асансьора. Инспекторите установили също, че етажни собственици, които ползват устройствата, и техници от поддържащата ги фирма, са спрели след 1 януари 2024 г. сами други 7 асансьора, докато им бъде монтиран задължителният защитен щит, както повелява наредбата.

  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стефанове
преди 3 месеца

От въпросната инспекция за технически надзор могат ли да обосноват цената на поставяния щит (ламарина)? Ежемесечната абонаментна такса за поддръжка на асансьора включва ли ежемесечна профилактична проверка на съоръжението от сервиза и защо собствениците трябва да плащат и втори профилактичен преглед от служителите на главната инспекция? Всичко се свежда до голямо скубане на ползвателите на асансьора.

Откажи