Областен управител начерта съдбата на Паметника на Съветската армия

От години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му

Областен управител начерта съдбата на Паметника на Съветската армия | StandartNews.com

Източник: БТА

Около 260 хил. лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия, съобщи тази сутрин пред БНТ областният управител на София Вяра Тодева.

"Това е сумата без самата реставрация и е одобрена от Министерския съвет. След като приключи с демонтажа, ще се разбере колко струва реставрацията и ще можем да обявим обществена поръчка за това", коментира Тодева.

Без произшествия премина нощта пред Паметника на Съветската армия в София, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента след като вчера започна демонтирането му от Княжеската градина.

Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче впоследствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министерството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани. От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", обясни Вяра Тодева.

Тя добави, че в момента цялата отговорност за стопанисването на обекта пада върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музея на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, посочи Тодева. Дотогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
bess
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи