Ню Йорк иска наше дете пианистка

Събират $5000 за Десислава, за да свири в Карнеги хол

Ню Йорк иска наше дете пианистка | StandartNews.com

Ню Йорк. Ню Йорк покани 11-годишна пианистка от Русе да свири в легендарната зала "Карнеги хол". За да се осъществи мечтата на младата музикантка, обаче са необходими около 5 хиляди долара, каза пред "Стандарт" нейната майка Ралица Карагьозова.

Талантливото българско момиче впечатли журито на международен конкурс за романтична музика в Ню Йорк. Така след брилянтното й изпълнение на Импромптю, oпус 90, номер 3 на Франц Шуберт Десислава Карагьозова получава покана да свири зад океана и лично да получи отличието си от фестивала. Самото участие в престижната надпревара станало възможно с видеозапис на изпълнението на русенчето, което се оказало и единственият български участник в музикалната надпревара.

За да се осъществи огромният шанс пред Деси, в Русе започва акция по събиране на средства за пътуването й в чужбина. С 5000 долара талантливото българче ще може да си плати самолетните билети, виза и престоя в Ню Йорк. Междувременно постоянната комисия по култура в местния парламент предложи кметството също да помогне финансово на пианистката. Урна за дарения ще бъде поставена на декемврийското заседание на общинския съвет в Русе, а събраните пари ще подпомогнат пианистката.

11-годишната Деси е ученичка в НУИ "Проф. Веселин Стоянов", в класа по пиано на Даниела Кюркчиева. Пред "Стандарт" нейната майка коментира, че момичето свири от 5-годишна. "Всичко започна с класическия балет, когато детето беше само на 4 г.", разказа Ралица Карагьозова. Още много малка Деси проявила интерес към музиката и сама пожелала да изучава пиано. Експертите са убедени, че Деси ще се превърне в музикант от световна величина. Младата пианистка трябва да се представи пред американската публика на 30 март 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай