Ню Йорк гледа "Паякът" на "Сфумато"

Спектакълът е роден дебют в най-престижния театрален фестивал в Северна Америка - Fringe

Ню Йорк гледа "Паякът" на "Сфумато" | StandartNews.com

София. Спектакълът "Паякът" на театър "Сфумато" ще има премиера в Ню Йорк на 16 август. Пенко Господинов и Анастасия Лютова ще покажат драмата на мъж и жена, заедно от 27 години, като част от 17-ия международен фестивал за театрално изкуство Fringe, съобщава електронното издание broadwayworld.com. Те лежат във ваната, покрити до брадичките с пяна. Той е гневен от поредния й кулинарен провал, тя му отвръща с контраобвинения. натрупаната с годините взаимна неприязън ги подтиква към раздяла. Затова и двамата с охота вдигат наздравица за бъдещия си развод, уговорен за следващата сутрин. И точно когато зрителят решава, че го въвличат в банален семеен скандал, идва първата от серия изненади, виртуозно замислени от авторите Йордан Славейков и Димитър Димитров, които са и режисьори на спектакъла. Оказва се, че Марта и Мартин не са изнервени съпрузи, а сиамски близнаци в навечерието на отдавна чаканата операция по разделянето им.

За първи път българско заглавие се появява в програмата на този най-голям мултиартистичен форум в Северна Америка. Над 200 формации от цял свят изнасят над 1200 представления за 16 дни на 20 емблематични сцени в Голямата ябълка.

Българската трупа ще сподели една сцена с големи имена като Гейбриел Шанкс и Роджър Данфорт. Двамата са ръководители на Drama League. Именно тази организация реши нашата пиеса да се играе на американска сцена. Те, заедно с българския състав, ще направят и своеобразна дискусия пред публиката днес, когато темите ще са породени именно от постановката на "Сфумато". Лайтмотив на разговора ще бъдат трудностите в създаването на пиеса, която да може да се играе на различни езици. По време на дискусията ще бъдат обсъдени и евентуални възможности за сътрудничество между български и чуждестранни режисьори.

Това е втори елитен международен форум за "Паякът", след като през 2011 г. бе бурно аплодиран в Санкт Петербург. "Потресаващо! Потресаващи сте! Всичко е потресаващо!" С тези суперлативи руската критика и публика засипа тогава екипа на нашия спектакъл, който обра наградите на Втория международен театрален фестивал на камерните форми "АртОкраина" в Русия. "Паякът" взе приза за най-добро представление, а актрисата Анастасия Лютова бе обявена за най-добра женска роля. И още много други отличия обра постановката на Йордан и Димитър, сред които "АТАскеер" и отличие от фестивала на малките форми "Славянски венец" в Москва тази година. Музиката в постановката е дело на Александър Каланов и Йордан Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай