Нямаме модел за действие при атентати и бедствия

Нямаме модел за действие при атентати и бедствия | StandartNews.com

Паниката убива повече хора в извънредни ситуации, смята проф.д-р Радослав Радев от МУ

В България нямаме алгоритъм за действие и координация на институциите, въпреки че преживяхме атентат и непрекъснато ни връхлитат природни бедствия.Това каза на пресконференция по време на Втория международен семинар по антитероризъм проф.д-р Радослав Радев от Медицинския университет във Варна, инициатор и домакин на форума. Паниката убива повече хора в извънредни ситуации, смята известният варненски медик.

Стана ясно, че дори не можем да стигнем румънците, при които времето за стиковка на институциите е 8 минути, а при нас няма фиксирано време . Според законодателството в северната ни съседка Министерството на вътрешните работи и на здравеопазването действат под една шапка в случай на много жертви и ранени.

Хората в България са много мотивирани, но е необходима по-добра координация между институциите, смята Гила Хиамс, директор на Центъра за обучение по спешни състояния в Хайфа. Тя е ръководила последния семинар на НАТО в Израел, а сега по време на семинара обучи представители на нашите институции с минимодели на линейки, пожарни също като в играта лего, как трябва всички да стиковат усилия и действия в случай на бедствие.Времето за реагиране на институциите в Израел при извънредни ситуации е само 4 минути.

Терористична атака може да бъде ПТП с много жертви и ранени, производствена катастрофа и природно бедствие .Лекарите в България лекуват много единични пациенти и единични проблеми, но не са подготвени за масово поражение.В учебната програма на нито един университет не е залегнала темата за антитероризма и как да се действа спрямо последици от атентати и бедствия. Няма по лошо от невеж лекар и за това обучението по темата трябва да започне във ВУЗ-а, каза проф. Радев, който припомни, че цял поток от стажанти доктори са минали през практическите занятия и уъркшопа, ръководени от израелски топспециалисти. Обучението е било и за представители на летище и пристанище Варна, ДАНС, полиция, пожарна и Гражданска отбрана.

Увеличава се рискът от терористични атаки за България с тежкия емигрантски поток към страната ни, предупреди депутатът и член на Комисията по външните работи проф. Георги Кючуков. Според него законодателството ни е предвидило как цялата система да се вкара бързо и адекватно в действие за предотвратяване на последиците, но има нужда от разработка на подзаконови нормативни документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай