Няма какво да губим, време е за реформи

ГЕРБ имаха пари за чудеса, вместо това само сменяха министри, казва д-р Емил Райнов

Няма какво да губим, време е за реформи | StandartNews.com

Повече от 150 млн. лв. е дефицитът на здравната каса за тази година, толкова се очертава да е и за догодина. Заради това лекарите излязоха на предупредителен протест в петък, а на 8-ми ноември ще решат дали митингите ще продължат. Защо се получават проблемите с финансирането на здравеопазването всяка година и дали ще ги променим, попитахме д-р Емил Райнов. Той е настоящ зам.-председател на парламентарната здравна комисия, депутат от БСП и бивш зам.- министър на здравеопазването, и шеф на Надзорния съвет на НЗОК.

- Д-р Райнов, защо за поредна година здравната каса е в дефицит и няма пари за болниците?

- Не се случва нищо необичайно, нищо, за което не е говорено. Още в края на миналата година, когато се приемаше бюджетът за 2013 г., беше ясно, че за последните 2 месеца не бяха предвидени средства. Разчетът беше направен за 10 месеца, това го говореше и Лекарският съюз (БЛС), и ние като опозиция, само управляващите, начело със Симеон Дянков, си затвориха очите и гласуваха този бюджет. Беше ясно, че ще се стигне дотук, при положение, че имаше заложени нулеви плащания за последните 2 месеца. Все пак колегите ще вземат по 80% от заработеното с ясното и категорично становище, че ще получат и останалите 20%. Това вероятно ще стане през януари с бюджета за следващата година, но пак казвам, че това е бюджетът, който изпълняваме, той е чужд. И когато се говори, че тази ситуация е безпрецедентна, бих припомнил, че имаше години, когато се плащаше по 60% от заработеното. Разбирам колегите, но и те трябва да ни разберат, защото ние правим невъзможното, за да си получат заработеното.

- Ясно ли е на какво преизпълнение на приходите разчитате, защото се каза, че всичко ще се даде на болниците?

- Преизпълнение на приходите от здравни осигуровки ще има, към днешна дата се цитират едни 30 млн. лв. Нека не забравяме, че сме началото на ноември, до края на годината има още време.

- Защо не може да се дадат повече пари на касата, вместо да се чака преизпълнението на приходите?

- Защото няма откъде, ще отворя една скоба - всички си спомняте, че в началото на август се актуализира бюджетът с 1,2 млрд. лв., от тях 950 млн. лв. директно отидоха в резерва, за да крепят санитарния минимум, под който бяхме слезли. Така че просто няма откъде да вземем пари. Нали не мислите, че ако имаше, нямаше да ги дадем.

Не бих искал да запявам "любимата" тема за резерва

на здравната каса - ако той беше факт, този разговор нямаше да го водим.

- В проектобюджета на НЗОК пише, че ще се дадат още 104 млн. за следващата година само срещу ясни мерки за промени, ще има ли такива?

- До края на годината мерки няма как да има, защото тя изтича, въпросът е какви мерки ще има за следващата. Нормално е да се поставя подобно условие - в тежка ситуация сме, няма го резервът, няма средства, каквито бихме желали да има. Хората също искат да знаят как се изразходват тези средства. При всички положения трябва да се заложат мерки за по-ефективното им изразходване.

- През следващата година касата започва със същия бюджет като тазгодишния или със 150 млн. изначален дефицит, как ще се справи?

- Надяваме се на тези мерки, за които настоява и премиерът Пламен Орешарски. Категорично седи на дневен ред въвеждането на централизирано договаряне на онколекарства от касата.

- Има ли воля за прехвърляне на ваксините и лекарствата за редки болести към МЗ, защото мястото им не е в НЗОК?

- Всички знаем това, но едва ли това ще се случи сега, защото няма достатъчно финансов ресурс, който да се даде.

- Какво може да се направи тогава, за да не сме и догодина в такава ситуация, защото това е традиция?

- Да, така е, в края на всяка година финансистите казват, че парите се увеличават, а всички са недоволни. Наистина

в сравнение с 2005 г. средствата са почти 2 пъти повече

а не бих казал, че колегите или пациентите са по-доволни, така че вероятно има какво да се направи.

- Лекарите казват, че здравеопазването е тежко недофинансирано, не е ли това основният проблем?

- За да кажем, че липсват средства, трябва да сме абсолютно сигурни, че тези се изразходват правилно. Мисля, че всички имаме своите подозрения, така че нека си свършим там работата. Но пак се връщаме към другата тема със загубения резерв и трансферите от 400 млн. лв. С това, освен че се източи здравната система, се демотивираха хората да се осигуряват. Те вече не вярват в здравната система и здравноосигурителния модел. Това доказват и две цифри - не може през 2009 г. здравнонеосигурените да са 940 хил., а сега да са над 2 млн. Оттук нататък трябва да докажем на хората, че парите отиват по предназначение, за да им върнем вярата в модела.

- Как ще стане това, с какви мерки?

- Като начало първият проблем, на който вече намерихме решение, е как да приключим тази година. За следващата година залагаме средства за подпомагане на общинските болници в труднодостъпните региони, както и повече средства за Спешна помощ.

Това ще осигури 15% ръст на заплатите

в този сектор и технологичното му обновяване. Залагаме и потребителската такса за пенсионери да остане 1 лв., а разликата да се поеме от държавата, за да не се ощетяват колегите. След като се гласува бюджетът за следващата година, ще седнем на широк обществен дебат с всички заинтересувани страни, за да решим какво искаме да се случи с българското здравеопазване. Вече имаме 15 г. опит с този здравноосигурителен модел, за да сме видели ползите и вредите от него. На всички е ясно, че този вариант не работи, следователно трябва да направим нещо за въвеждането на един по-устойчив модел - и лекарите, и пациентите го искат.

- Не е ли популистко решението за намаляване на потребителската такса за пенсионерите?

- Не бих нарекъл популизъм нещо, което правим за нашите родители. Тази такса трябва да спира злоупотребата със здравни услуги, но трябва да има и достъп до тях. А сега 2 лв. за българския пенсионер са много.

- Както казахте, лекарите и пациентите искат промени, въпросът е дали и политиците искат, защото досега само говорят?

- Дошло е времето, в което всички имаме воля за промени. Положението в сектора е толкова трагично, че друг вариант не виждаме.

- Тоест и политиците имат желание за реформи?

- Да - и политиците имат желание, заяви го дори премиерът. Но тази промяна не може да свърши една партия или правителство, тя изисква силите на всички - да може да се стигне до консенсусно решение, да се заложи в съответната законова рамка и да се реализира с бюджета за по-следващата година.

- Тези мерки винаги са непопулярни, докъде ще стигне куражът на управляващите - готови сте само за промени в здравноосигурителния модел или и за преструктуриране на болниците, което може би е най-парливата тема?

- Имаме желание за всичко. Такива тежки реформи се взимат в два случая - когато имаш широка обществена подкрепа или когато няма какво да се губи повече. Положението е толкова трагично сега, че никой на никого няма да прости, ако следващата година не се направи нещо в сектор здравеопазване.

- Може ли да кажем какви са вижданията на БСП за промени на здравноосигурителния модел?

- При всички положения няма да избягаме от принципите, които са заложени в цяла Европа - да има солидарност в плащането, всички да ползват здравните услуги и да няма изключени по финансови или други причини от достъп до здравеопазване. Всичко, което осигурява тези неща, бихме подкрепили.

- По-скоро сте за демонополизация на касата или за вкарването на надграждащ пакет?

- Реално надграждащият пакет и в момента не е забранен, но нека се седне и видим кое е по-доброто. В днешно време имаме опита и на съседните страни -

всички минаха през много каси, които фалираха

Засега никой не е казал, че ще се демонополизира касата. Прекрасно би било да има универсален модел, но няма, а ние имаме недоволни пациенти, лекари, една държава, която изнемогва, трябва да намерим най-доброто решение чрез диалог.

- Ще се спре ли поне това непрекъснато роене на болници в места, където има пренасищане и няма нужда от повече?

- Това е едно от нещата, които трябва да се види защо се случват. Как така се получава, че населението и лекарите стават по-малко, а болниците повече. Някъде нещо е сбъркано.

- Вноската ще се вдига ли?

- Категорично няма да се вдига през следващата година. Докато не обясним на хората къде отиват тези пари, няма да се вдига вноската. През 2009 г. някой злоупотреби с приходите от увеличената вноска, а можеше да има прекрасни резултати.

- Защо е толкова трудна тази реформа за политиците или просто не желаят да я направят?

- Не е така, по времето на СДС се написа Законът за здравното осигуряване, при НДСВ се прие Законът за лечебните заведения, а при Тройната коалиция - Законът за лекарствата. Само по времето на ГЕРБ не се направи нищо - само се сменяха министри. А тези 4 г., в които имаше нормативни предпоставки и събрани пари за реформа, можеха да се направят чудеса.

- Ще падне ли забраната за пушене, има ли спусната инструкция в БСП как да се гласува в зала?

- Моята позиция по този въпрос е ясна - в здравна комисия аз и един друг колега гласувахме против. А дали имаме инструкция кой как да гласува, става ясно, като се види гласуването в здравна комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай