Събота,

Няма напрежение при приема на първокласници

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Няма напрежение при приема на първокласници
A
A
A

Родители на първокласници в София се оплакаха, че децата им не са били приети в нито едно от училищата, в които кандидатстват, включително в кварталното. Пред БНТ началникът на Регионално управление на образованието в София-град Ваня Кастрева обаче коментира, че кампанията за прием в първи клас протича спокойно.

Преминахме през различни правила за приема на ученици в първи клас и все повече усъвършенстваме тази система, обясни Кастрева.

Тя заяви, че напрежение се поражда от коментари на родители в социалните мрежи. „При нас официално депозирани имаме само три жалби, имаме въпроси на родители, които са притеснени“, съобщи тя.

Важно е да се знае, че за да могат да участват на второ класиране, родителите трябва да подадат заявление и отново важат същите критерии, поясни Кастрева. „Това, че децата са класирани, не означава записване. Записването става след представяне на задължителните документи, един от тях е удостоверение за завършена предучилищна група“, каза Ваня Кастрева.

Образованието винаги е споделена отговорност - между родители и учители, между институциите също, допълни Кастрева. „Да, има вариант деца с необходимия брой точки да не са приети. Но хипотезата е за много малък брой, при положение, че имаме само три училища, в които не са приети децата от първа група“, каза шефката на столичното образование.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички