Няма данни за преливащи язовири и реки в страната

Рано тази сутрин е задействан щаб за наблюдение, обяви екоминистърът Нено Димов

Няма данни за преливащи язовири и реки в страната | StandartNews.com

Няма данни за преливащи язовири и реки в страната. Рано тази сутрин е задействан щаб за наблюдение, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"В момента хората от Басейновите дирекции са в критичните точки, за да могат да наблюдават състоянието. Това, което знаем в момента, е, че в Южна България – около Пловдив е най-сериозно положението. Информацията, която имаме от Велико Търново е, че няма пострадали хора и наводнени къщи", каза Димов.

Преди това министерството съобщи, че четирите Басейнови дирекции в страната и Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към Министерството на околната среда и водите са преминали на 24-часов режим на работа. Това се е наложило заради валежите от изминалото денонощие и обявеното от метеоролозите предупреждение първа степен за очаквани интензивни валежи и гръмотевици.

От ековедомството обещават информация два пъти дневно за състоянието на язовирите, реките с данни за критични нива и аварийни ситуации, за критични участъци по укрепителни съоръжения, както и постъпилата информация за засегнати населени места.

Предупредителен жълт код за валежи е в сила днес за цялата западна половина от страната. В Северна България предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Габрово, а в Южна - за Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска област. Жълт код е в сила и за София и Софийска област, както и за Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско.

Ситуацията в Пловдив се нормализира след вчерашния порой. Днес там е вътрешният министър Младен Маринов, който обясни, че въпреки тежката обстановка основание за обявяване на бедствено положение в града не е имало.

Няма пострадали хора, щетите в града се установяват.

Стигнало се до евакуация на около 30 майки с деца, блокирани в автомобили. Останалите случаи на извеждане на хора са свързани с преминаването на по-високи етажи и безопасността на деца и болни.

110 литра на квадратен метър дъжд е паднал за три часа тази нощ във Велико Търново. Река Янтра премина критичната точка от 5,60 метра и излезе от коритото си. Залети са земеделски земи около брега в кварталите  „Чолаковци“ и „Асенов“, няма наводнени къщи, няма и пострадали хора.

Нивата на реките Осъм и Вит в Ловешка област са се покачили значително след поройните дъждове през последното денонощие, но засега остават под критичните стойности. На места валежите в региона са били повече от 40 литра на кв. м Комисия от община Ловеч прави днес оглед на нанесените от пороя щети в село Стефаново.

Нивото на река Осъм в Ловеч тази сутрин е било 186 см, със 120 см повече от вчера, при критични стойности от 350 см. Реката е излязла от коритото си в парка „Баш бунар“ и е заляла растителност.

Две комисии от специалисти описват щетите след обилните валежи в събота в Хасково. Установено е пропадане по бул. „Никола Радев“ в кв. „Болярово“ и на дере в кв. „Република“, заяви говорителят на община Хасково Диана Иванова: „Освен че около 6 метра от тротоара е пропаднал в дерето, има отнесена почва под асфалта. Специалистите оглеждат ситуацията и ще бъде преценено точно какъв ремонт ще се наложи в този участък. Имаме сигнал за пропаднало дере близо до блок на улица „Акация“. Там също се оценява ситуацията“.

В Община Трявна разчистването продължава, след като по-миналата нощ отново се изля порой. Активизирали са се две свлачища, на места по пътищата в селата е изронен асфалтът.

Екипи работят по отстраняване на щетите по павирана улица, която отвежда към болницата в Трявна.

Над 40 приземни и избени помещения са наводнени в Пазарджик след проливния дъжд. Пет екипа на противопожарната служба са отводнявали до късно през нощта. Пострадала е само една обществена сграда – общежитието на Спортното училище, но към момента обстановката е нормална.

Заради падналите валежи в голяма част от града няма интернет връзка. Измерените количества дъжд са около 45 литра на квадратен метър.

Частично бедствено положение е обявено в Горна Оряховица. Затворен за движение е Александровският мост на пътя към с. Първомайци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай