Няколко варианта за вдигане на пенсиите, ще догонят ли инфлацията

Вдигат ги минимум 6,1% от юли

Няколко варианта за вдигане на пенсиите, ще догонят ли инфлацията | StandartNews.com

Работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да компенсират инфлацията.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което трябва да бъдат обсъдени параметрите в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

"Ще предложим няколко варианта с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от вариантите да приложи", обясни министърът. Сред примерните варианти, които той визира, е този, предлаган от БСП - за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход за 2019 г. или 2020 г. По думите на Гьоков друг вариант е увеличение на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Министър Гьоков открои и трети вариант - за увеличаване на коефициента за година действителен осигурителен стаж. Той посочи, че в коалиционното споразумение е предвидено този коефициент да достигне 1,5.

Министър Гьоков уточни, че ако до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за социално осигуряване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с прогнозно увеличение 6,1 на сто, което, по думите му, е крайно недостатъчно за компенсиране на растящите цени, съобщи БТА.

"Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията", заяви Гьоков.

Във връзка с днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ министърът поясни, че са се постарали в социалната част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на коалиционното споразумение.

Относно намерението за увеличаването на осигурителния доход за земеделските производители, Гьоков коментира, че има много организации, които коментират, че това е рязък скок. "Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и може би неприемливо на пръв поглед за страничните наблюдатели на процеса, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да бъдат осигурени достойни пенсии на хората, които се занимават със земеделие", каза Гьоков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай