Нови разкрития! Полицайката Симона два пъти покрила Семерджиев

Всички онемяха при тези мотиви на съда

Нови разкрития! Полицайката Симона два пъти покрила Семерджиев | StandartNews.com

Нови разкрития извади н бял свят съдът за полицайката Симона, която се опита да прикрие Георги Семерджиев - дрогираният мъж, прегазел с джипа си две млади момичета на столичния бул. "Черни връх". Подробностите за Симона, която бе дисциплинарно уволнена от МВР, станаха известни от мотивите на Административен съд София-град (АССГ), който отхвърли жалбата на Радева срещу уволнението й от МВР. Към делото е приложена справка по описа на СДВР, въз основа на която дисциплинарната комисия наложила най-тежкото наказание на Симона, съобщава "Телеграф".

Не един, а цели два пъти във фаталния ден, Симона е прикрила Семерджиев, става ясно от мотивите на съда.

Според дисциплинарната комисия първия път е било няколко часа преди зловещата катастрофа на бул. „Черни връх“.

На 5 юли 2022 г. между 17 и 18 часа Симона се е возила в джипа на Семерджиев, който умишлено предизвикал катастрофа на Околовръстното в София, след което избягал. Вместо да докладва на колегите си, че е станала свидетел на нарушението, тя замълчала.

„Бездействието на служителката е довело до инцидента, настъпил впоследствие около 23:00 часа, при който са загинали две лица“, заключават магистратите.

По-късно, когато тежката катастрофа с две жертви вече е факт и Семерджиев помолил Радева да му занесе стълба, за да се качи в дома си, докато половин МВР го търси, Симона отново е съзнавала, че подпомага лице, извършило нещо незаконно.

Именно заради това тя накарала двамата служители на Семерджиев, които й помагали в пренасянето на стълбата, да свалят номерата на автомобила й. Причината - да не се разбере, че колата й е била пред дома на джигита.

С действията и бездействията си Радева погазила цели пет члена на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. В мотивите си АССГ пише, че „деянията на жалбоподателката, в качеството й на държавен служител от МВР, са силно укорими, сериозно уронват престижа на службата“.

Освен това поведението й е довело до загуба на доверие в полицейската институция, уточнява „Телеграф“. Така магистратите отсичат, че уволнението й е напълно законосъобразно и е единственото възможно наказание.

Освен това Радева е осъдена да плати 100 лева на СДВР за юрисконсултско възнаграждение.

Тя може да обжалва решението на съда пред Върховния административен съд (ВАС). Все още не е ясно дали освен дисциплинарна Радева ще понесе и наказателна отговорност за действията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай