Нови правила за шофьорските изпити

Целта била да бъдат по-обективни оценките

Нови правила за шофьорските изпити | StandartNews.com

Нови изисквания и промени в нормативната база при провеждането на изпитите теоретически и практически за кандидатите за шофьори влизат в сила от днес, 15 април, предаде БНР.

Целта е по-голяма обективност на знанията на кандидатите, да се премахне по възможност субективният елемент при провеждането на изпитите и на практика те да бъдат честни.

Според новите правила, които влизат в сила днес, при теоретичния изпит попълването на листовки от кандидатите за шофьорска книжка остава, но се въвеждат и интерактивни видеоклипове с различни ситуации. И след като курсистът се запознае със ситуацията, показана на видеото, ще му бъдат задавани въпроси, обясни изпълнителният директор на Автомобилната администрация Бойко Рановски. При практическия изпит маршрутът, по който ще преминава изпитваният с автомобила, ще бъде предоставено техническо средство.

"Считаме, че с промените в теоретичните и практическите изпити ще направим изпита по-обективен, ще се преценят всички знания и умения, които е придобил кандидатът в хода на обучението", каза Рановски.

Той обясни, че от 15 април ще започне само тестови период на изпита по практика.

"Като ще бъдат осигурени технически средства за управление на маршрута, но те ще бъдат все още в тестови режим. Ще дадем достъп на учебните центрове да си свалят приложението за определяне на маршрута".

Мнението на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Красимир Георгиев: "Тази система гарантирано ще осигури една прозрачност на изпита, една равнопоставеност и 100% обективност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай