Нова опасност. Ще усетим и удара на грипа

Колко опасен е Мю-вариантът?

Нова опасност. Ще усетим и удара на грипа | StandartNews.com

Тази зима най-вероятно ще усетим и удара на грипа. Прогнозата направи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред бТВ. Причината е, че хората някак свикнаха с коронавируса и не спазват стриктно мерките за безопасност. Маските и стриктните мерки за дезинфекция и дистанция бяха причина миналата година почти да няма случаи на традиционните грипни щамове. Респираторните вируси намаляха.

По-свободното ни поведение ще доведе до ръст на останалите вируси. Противогрипните ваксини са осигурени, но от нас зависи да ги спрем другите вируси, коментира проф. Христова. 

Тя обясни и колко опасен ли е новият "Мю"- вариант на коронавируса.

"Мю вариантът е силно променен, имунитетът, който сме изградили след преболедуване или ваксиниране няма да е достатъчен да го спре. Но от друга стана, Слава Богу, това е вариант, който до момента не е показал възможно силно да се разпространява. Мю-то е опасно но все още са единични случаи и не се разпространява бързо. Щом няма базово разпространение, няма да доведе до промяна в антигенната формула на ваксините.”, каза експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай