Нова е-система в помощ на пчеларите

С цел да уведомява пчеларите за предстоящи пръскания

Нова е-система в помощ на пчеларите | StandartNews.com

До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД). Това предвижда Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Платформата се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и има за цел да уведомява пчеларите за предстоящи третирания. Регистрацията и използването е безплатно за всички потребители. Задължително условие е всеки от тях да има валидна електронна поща.

Пчеларите сами ще трябва да въвеждат GPS координатите на пчелина. Това ще става лесно с помощта на геолокация през телефона и въвеждане на данните в системата. В случай на третирания в периода до 28 февруари 2021 г. уведомяването ще се извършва по досегашния ред - лично, чрез кмета на населеното място, който обявява и разпространява информацията чрез местните средства за масово осведомяване и чрез новата електронна платформа. От 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез Е- платформата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай