Нов лидер и сядаме на преговори с АБВ

Нов лидер и сядаме на преговори с АБВ | StandartNews.com

- Г-н Ангелов, изненада ли ви решението на соцлидера Сергей Станишев да стане евродепутат?
- Мен лично ни най-малко. Европейският парламент се конституира сега и е с 5-годишен мандат. А присъдата на българското 42-ро Народно събрание я прочете самият той. Така че не съм изненадан, още повече и от резултатите, които БСП получи на 25 май на изборите за Европейски парламент.
- Какво следва в БСП? Има призиви за бърз конгрес, за смяна на цялото ръководство. А Станишев заяви, че партията има нужда от нова енергия?
- Нова енергия значи нови хора. Аз съм далече от мисълта да се хвърли вината само върху Станишев, но все пак той би трябвало да понесе отговорност като дългогодишен ръководител. Ако това е първа изборна загуба, нямаше да има проблем. Но за 11-и път ми се вижда много. Считам, че конгрес трябва да се проведе и то най-късно до последната седмица на юли, преди събора на Бузлуджа.
- И на този конгрес какво? Партията да избере ново ръководство, така ли?
- Партията трябва, ако мога така да се изразя, да начертае нова пътна карта. Трябва да отговорим категорично накъде вървим. Трябва ни може би нова платформа, защо не и нов устав, по-различен от сегашния. Включително може да се мисли по-сериозно и за вътрешнопартийни избори.
- Но всички тези намерения няма как да се случат при един бърз конгрес, нали?
- Конгрес преди Бузлуджа означава заседание на 48-ия конгрес. Това не е нов отчетно-изборен цикъл и не виждам причина да не се свика. Определено смятам, че има и време - все пак един месец не е малък период. Още повече, че обстановката в страната е доста напрегната и динамична. Смятам, че това е необходимо. Този конгрес е необходим и на България. Не само на нашата партия. Защото според мен едни избори през септември вероятно няма да дадат по-трайно решение и да успокоят политическите страсти. Не мисля, че има в момента политически субект, който да победи толкова категорично, че да състави еднопартиен кабинет.
- Накъде трябва да погледне БСП след предсрочните избори?
- БСП трябва да погледне наляво. И да погледне там, където са националните интереси на отечеството.
- Ако погледнем наляво, в момента там са по-малките леви партии, повечето коалиционни партньори на БСП във формата "Коалиция за България". Но в събота АБВ става партия. Може ли БСП и АБВ да седнат на маса за преговори?
- Следвайки политическата логика и доколкото това са все пак са наши бивши другари, мисля че е напълно нормално да се водят разговори с АБВ. Другото е инфантилно поведение, което никой вече не разбира. Не само партийните членове, но и очевидно българското общество. Разбира се, че трябва да се водят подобни разговори. Плюс това самата "Коалиция за България" е един формат, създаден доста отдавна. И според мен в този си вид е изчерпан. БСП трябва да се отвори, а не да се капсулира, както очевидно се случва в момента.
- Кой трябва да подаде пръв ръка за разговори - АБВ или БСП?
- Това е двустранен процес. Аз вече казах, че с настоящото ръководство на БСП това не може да се случи, тъй като има вече чисто личностни наслагвания. Тежки думи се казаха и от двете страни. Но ръцете трябва да са и от двете страни. Мисля, че все пак по-малкият потенциален партньор трябва да направи първата крачка. Но докато е това ръководството в БСП, мисля, че нищо подобно няма да се случи. Същото важи и за взаимоотношенията с ГЕРБ. 

- Вътрешнопартийните избори бяха предложени на пленум на градската организация на БСП-София. Може ли да се случат и кога?

- Аз гласувах за това предложение. Идеята за вътрешнопартийните избори бе предложена за гласуване от Изпълнителното бюро на столичната партийна организация. Едни такива избори във вътрешнопартиен план биха витализирали партията. И да дадат надежда на хората, защото в момента ние не правим това, което е необходимо, напротив. А трябва да върнем достойнството и честта на партийните членове, на всеки социалист, на нашите другари. Това е много важно, ако искаме да продължим напред. Промяната в БСП е неизбежна, ако искаме партията да стои здраво на политическата сцена. Друг е въпросът, ако някой вижда БСП като бутикова партия, която да стои свита в ъгъла на парламента и да се превърне в нечия политическа патерица. Ако някой вижда така бъдещето на БСП, много моля да излезе и да го заяви, защото аз не споделям подобен подход. Лично аз смятам, че конгресът трябва да обсъди прави ли БСП вътрешнопартийни избори. Да, столичната партийна организация го предлага. Конгресът може да не се съгласи. Но така или иначе според мен този въпрос е важен в организационен план. В момента партийният апарат задуши партията.
- Ще поставите ли вътрешнопартийния вот за избор на лидер на заседанието на НС на БСП?
- Решението на столичната партийна организация е изпратено на Националния съвет. Така че ще бъде обсъдено. Но вижте, БСП трябва да даде спешни отговори на своите членове коя е държавата на БСП, какво ще направим, как ще го направим, с кого евентуално. И не на последно място - на каква цена. БСП има необходимост от нова политическа платформа. Политическите реалности в България вече са други.
- Две основни тези съществуват паралелно - в БСП няма готов нов лидер и в БСП има достатъчно хора, кито могат да са начело на партията. Коя е вашата?
- Определено "Позитано" 20 може да оглави някой, който има необходимия авторитет и бъде припознат от конгреса. Ако отидем на вътрешнопартиен избор - става още по-трудно, защото апаратът няма да може да влияе. Този човек трябва да има качества, но аз не споделям тезата, че в БСП няма хора, готови за лидери. Това е утопична теория-едва ли не, ако не е едикойси, друг не може да бъде. Това не е адекватно. Повярвайте ми, в БСП членуват доста хора и в БСП има подготвени хора да бъдат лидери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай