Нов капан! Ето кога ни взимат имота

В Европа примерът давал добри резултати

Нов капан! Ето кога ни взимат имота | StandartNews.com

Предлага се нов, модерен вариант у нас, свързан с големия брой жилища.

Повече от 30 % от жилищата в София са необитаеми, придоби са само с инвестиционна цел. Нужна е държавна и общинска политика, защото щели да се превърнат в „празни гета“. Тази теза развива арх. Явор Панев, който е ръководител на неправителствената организация „Оптимистас“, занимаващо се със стратегии за развитие на градската среда.

Според младия архитект от НПО-то добър бил опитът на Барселона с необитаемите жилища.

Ако чрез основните индикатори – сметки за ток, вода и газ, се установяло, че там не живее никой повече от две години, апартаментите се прехвърляли към жилищния фонд на общината за 10 години.

„Сред много богатите хора, които са си купили жилища в центъра на Барселона и някои от тях ги държат празни, общината вкарва да живеят представители от различни социални слоеве. Така се постига многообразие в общността, каквато е и една от основните общоевропейски ценности - обединени в многообразието. Това някак си не достига при нас в България и имаме усещане за криворазбрана цивилизация, новобогаташите се стремят да живеят изолирано, предимно в затворени комплекси“, развива версията си арх. Панев.

Той смята, че затворените комплекси са най-голямата грешка на София, защото изолирали бедните от богатите, а това не било редно.

„В такива комплекси, където са събрани много богати хора, дори се прави селекция с интервюта, за да влязат да живеят там. Интеграцията на различни социално-икономически слоеве на обществото е начинът да има жив град. Иначе ще се оформи стерилно общество“, подчертава архитектът от НПО-то.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
опетков
преди 5 месеца

Не знам как е в Барселона, но у нас естествено не може да стане защото е противоконституционно.

Откажи
Пенчо
преди 5 месеца

Винаги може да стане конституционно,но никой няма да го допусне.Все едно всички тези в парламента да си дадат имотите на държавата.Няма как да стане!

Откажи
Ева
преди 5 месеца

И в Барселона не е така, но всеки си говори каквото му дойде....

Откажи
БКП
преди 5 месеца

Всеки малоумник като тоя хубавец прост се упражнява в ГЛУПОСТИ

Откажи
преди 5 месеца

Тоя шибаняк наясно ли е, че частната собственост е неприкосновена? Всекви малоумници ни намират дефицити ти си, докато не настъпи момента на изтрещявате от народа е този ще бъде тор.

Откажи
Мариана
преди 5 месеца

То това не е вярно дето го е написал.Имаше такъв момент по времето на пландемията,но със съгласието на собствениците и държавата им плащаше месечен наем.В Испания има и окупадо.Всеки може да се самонастани в чужд дом.87000 руснаци съдят Испания,че испанци са им се настанили в домовете.Там е страшно.Живеех там до декември и много добре знам законите.Самите испанци масово емигрират.

Откажи
Антиархитект Панев
преди 5 месеца

В оригиналната статия не се говори за вземане на апартаменти, а е срещу модела на изграждане на луксозни затворени комплекси защото това създава обществено разслоение. А това което пише Стандарт е страшна манипулация с цел привличане на читатели за рейтинг. Търгаши!

Откажи
Милан
преди 5 месеца

Бастун

Откажи
Eddim
преди 5 месеца

Е, няма да е прецедент у нас. Некво модифицирано подобие на закона за "Едрата градска собственост" след 9-ти септември.

Откажи
Отново сглобката
преди 5 месеца

Ни пробва дали ще реагираме адекватно, ако приемат нещо подобно. Конституцията и частната собственост кучета я яли. Ще ги променят. А какво ще стане като всички работещи в чужбина се върнат?Тях сигурно ще ги подслонят в палатков лагер пред Парламента, за да им се радват депутатите.

Откажи
???
преди 5 месеца

Тоя, чува ли се какво говори. Да напусне дома си и да го даде на общината. Кратуна празна...

Откажи
АК 47
преди 5 месеца

Абе тоя що не се ЕПМ, първо да създаде нещо със собствени усилия и после да ръси мозък.В тези НПОта все такива малоумщини мислят.

Откажи