"Нобел" за физика - за сини LED диоди

"Нобел" за физика - за сини LED диоди | StandartNews.com

Стокхолм. Нобеловата награда за физика отива при изобретателите на сини LED диоди, , чрез които се създават ярки и енергийноефективни източници на бяла светлина.

На пресконференция в Швеция бяха обявени имената на тримата лауреати. Това са проф. Исаму Акасаки, проф. Хироши Амано и проф. Шуджи Накамура, работещи в Япония и САЩ. Тримата ще си поделят парична награда в размер на 8 млн. шведски крони (над 1,7 млн. лева).

Представителите на Нобеловата фондация наблегнаха на полезността на изобретението и добавиха, че наградата отбелязва изобретения, които носят най-голяма полза за човечеството. "Тези ползи биха направили Алфред Нобел много щастлив", каза при представянето проф. Оле Инганас, член на Нобеловия комитет, цитиран от BBC. 

"Изумителното е, че много големи компании наистина се опитаха да направят това и се провалиха", коментира председателят на комитета проф. Пер Делсинг. "Но тези учени не се отказаха, опитваха отново и отново и накрая успяха", похвали той постоянството на победителите.

Откритието на сините диоди е значимо с това, че цветът допълва съществуващите червени и зелени диоди и с тяхна помощ може да се произвежда бяла светлина с много по-ниска консумация на енергия и по-добро качество от известните методи. От три десетилетия науката се стреми да открие метод да ги произвежда.

От учредяването си през 1901 г. Нобеловата награда в областта на физиката е връчвана на 196 учени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай