НИМХ бие тревога! Какво връхлита страната до часове

Прогнозата за времето за новата седмица

НИМХ бие тревога! Какво връхлита страната до часове | StandartNews.com

През следващото денонощие очакваме повишаване на концентрацията на пустинен прах в атмосферата над страната, предупредиха от НИМХ.

От националния институт по метеорология и хидрология съобщиха и прогнозата за времето за следващата седмица.

През нощта от запад облачността ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Преобладаващите минимални температури ще са между 3° и 8°, в София - около 5°.

Утре облачността ще е предимно значителна, след обяд от запад ще започнат валежи от дъжд. Вятърът от юг ще се усили, ще е умерен, северно от планините - силен и поривист. Температурите ще се повишат още и максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 17°.

 Атмосферното налягане ще се понижава и след обяд ще е по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще се увеличава и вплътнява. Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, вечерта ще се усилва.

В планините облачността ще е предимно значителна, след обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, над около 2000 m - от сняг. Вятърът ще е до бурен, след обяд - временно ураганен от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 4°.

През следващите дни времето ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, на повече места и повече по количество в Източна България. Във вторник южният вятър ще отслабне, най-късно, към края на деня, в югоизточните райони, а в Дунавската равнина ще се ориентира от запад.

В сряда навсякъде вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще бъде умерен до силен. Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай