Неофит вика Миков заради храмовете

Неофит вика Миков заради храмовете | StandartNews.com

София. Св. Синод скочи срещу законовите поправки, които няма да върнат на изповеданията храмовете-музеи. Патриархът кани на среща парламентарния шеф Михаил Миков, за да обсъдят въпроса.

Промяната бе внесена тази седмица в парламента от соцдепутатите Пламен Славов, Татяна Буруджиева и Димитър Дъбов след бурни протести заради опасността действащи джамии отново да станат Куршум джамия в Карлово и Музеят на религиите в Стара Загора. Инициативата на червените обаче стопира връщането на православието на Боянската църква и храмовете в Несебър и Арбанаси.

"Българският патриарх и Св. Синод категорично се противопоставят на това и отправят учтива покана към Председателя на Народното събрание г-н Михаил Миков за среща, на която да се обсъдят проблемите и конфликтите, които поражда законопроектът на народните представители Дъбов, Славов и Буруджиева.

"Обръщаме се към парламентарно представените политически сили във връзка с внесен, изненадващо и несъгласувано със заинтересованите страни, нов Ззконопроект от Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева", пише в становище на синодалите от заседанието им днес. Архиереите напомнят, че вече са изразили подкрепа на проекта на Михаил Миков и група народни представители.

"Философията на сегашния нов Законопроект на трима народни представители противоречи напълно на подкрепения от Св. Синод проект на г-н Миков, подменя заложения в него смисъл и вместо да реши дългогодишни проблеми на вероизповеданията, заплашва да ги задълбочи и да създаде нови разделителни линии в обществото", смятат митрополитите.

В момента Миков е на посещение в Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай