Неофит отбелязва 75 години в уединение и молитва

Заради пандемията Патриархът няма да празнува в Троянския манастир

Неофит отбелязва 75 години в уединение и молитва | StandartNews.com

Българският патриарх Неофит е предпочел да посрещне 75-та си годишнина в уединение и молитва. Тази година той няма да отбележи рождения си ден в Троянския манастир, както бе по традиция. Причината за това е пандемичната обстановка, като целта е да спазят мерките за сигурност, предаде "Монитор".

За сметка на това той призовал всички, които имат желание да го поздравят, вместо да му поднесат благопожеланията си чрез цветя и подаръци, да дарят сума според възможностите си по сметка към отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийската света митрополия. Също така можело да подпомогнат човек в неравностойно положение.

„Негово Светейшество ни уведоми за желанието си преди няколко дни. Той призовава към благотворителност и милосърдие, както винаги. Ние ще уважим това и всеки ще прецени къде може да бъде полезен. Знаете, че по епархиите има доста хора, ангажирани в социална дейност, така че ще следваме примера му да бъдем милосърдни и да подадем ръка на нуждаещите се. И то не само на този ден, а както го правим винаги“, коментира пред „Монитор“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Той изтъкна, че Негово Светейшество винаги е бил скромен и е против помпозните отбелязвани на годишнина.

„Винаги се е стремял да прекарва деня на рождението си в молитва и уединение. Вярно е, че за православната църква е важен денят, в който си роден, но най-вече ние честваме деня на ангела, който е именният ден. Това е небесният покровител на човека“, уточни митрополит Антоний.

Миналата година Българският патриарх Неофит посрещна по традиция празника си в Троянската света обител. Вчера пък той освети първия у нас духовен център за социална рехабилитация и интеграция на деца, който бе открит в Елин Пелин със социалния министър Деница Сачева.

Негово Светейшество е роден в София, след завършване на основното си образование през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсa на която завършва през 1965 г. Той е глава на Българската православна църква и на Софийската епархия от 24 февруари 2013 година с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1994 г. до 2001 г. е доростоло-червенски митрополит. От 2001 г. до избора му за български патриарх е русенски митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай