Неизправен вагон причинил дерайлирането на влака

Унищожени са 5850 м жп линии, изчисляват щетите

Неизправен вагон причинил дерайлирането на влака | StandartNews.com

Неизправен вагон най-вероятно е причината за катастрофата в района на гара Шивачево, при която товарен влак дерайлира към 19 ч. в събота. В резултат са повредени 5850 м от подбалканската жп линия, съобщи ръководителят на звено „Разследвания“ при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Бойко Скробански, цитиран от агенция „Монитор”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Дерайлиралият влак унищожил километри релси

Инцидентът станал при транзитно преминаване на дълга 720 м композиция с празни вагони на частния превозвач DB Kargo Bulgaria от Бургас за Пирдоп в района на сливенската гара Шивачево. При преминаването на ешалона дежурният на гарата видял, че един от вагоните е излязъл извън релсовия път и подал светлинен сигнал, но локомотивните машинисти не са го забелязали. Наложило се е аварийно изключване на тока по контактната мрежа при което композицията е спряла след продължило километри движение по инерция. На един от прелезите е дерайлирал и втори вагон в самата среда. Повредени са траверси, потрошени са релси и свързващи звена, унищожена е автоматичната сигнализация. Двата вагона са били вдигнати с кранове след полунощ в неделя, влакосъставът и четирите електровоза са били изтеглени към близката гара Твърдица, уточни Скробански. По предварителни данни влакосъставът се е движел със 75 км / при разрешени 80, не имало нарушения на графика, бригадата е била съставена от правоспособни машинисти.

Ремонтът на повредения участък започна рано тази сутрин. Движението на пътническите и товарните влакове бе отклонено през гара Стара Загора. Тепърва ще се установяват финансовите щети, както и каква е причината неизправен вагон за превоз на меден концентрат от мина Челопеч да е бил прикачен в композицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай