Не клатим кабинета, искаме по-добър диалог

Не клатим кабинета,  искаме по-добър диалог | StandartNews.com

Съдебната реформа засега блести с отсъствието си

Парламентарната група на ГЕРБ не излъчва еднозначни послания

- Г-н Петков, АБВ реши да не подкрепи ратификацията на новия държавен дълг. Отказът ви може ли да породи напрежение между партиите, подкрепящи кабинета?
- Първо, ние не приемаме начина, по който бе направено предложението. Българският парламент трябва да е уважавана институция. Не е нормално министър-председателят да е абсолютно встрани от такъв генерален за държавата въпрос като 16 млрд. лв. дълг. Второ, ние отхвърляме категорично популистките напъни на БСП и "Атака" - на всички е ясно, че старото задължение, което имаме, не може да бъде покрито по друг начин. Спекулациите, които си позволяват БСП и "Атака", са грозни. Ние не бяхме убедени в числата, които споделиха министърът на финансите и редица експерти. Нямаме основание да не вярваме на министър Горанов, но нямаме основание да не вярваме и на проф. Христина Вучева, на проф. Стоян Александров, на други представители на финансовия елит на страната. От друга страна, не мисля, че това наше решение може да бъде мотив за разпад на мнозинството, което подкрепя правителството. Ние много ясно сме заявили в подписаното споразумение между нас и ГЕРБ, че по специфични въпроси си запазваме правото на самостоятелна позиция. Досега сме подкрепяли със скърцане различни решения, които не са докрай убедителни, но тук просто - и го казахме навреме - не бяхме убедени, не бяхме мотивирани. И това направи подкрепата невъзможна.
- Значи не са водени разговори между АБВ и премиера?
- Не, министърът на финансите Горанов бе на среща с парламентарната група и имахме достатъчно дълъг разговор. Част от въпросите, които имахме към него, срещнаха задоволителен отговор и отпаднаха. Например по технологията на определянето на четирите банки отговорът на министъра задоволи групата. Лихвата, комисионите, които ще се плащат - министърът бе убедителен. Но включително и самата парламентарна група на ГЕРБ не излъчва еднозначни послания - както по размера на кредита, необходим за погасяване на дълга, така и по размера, необходим за дефицита. А най-малко по това за какви разходи са предвидени тези 2,2 млрд. лв. дефицит. Това е нещо, което трябва да бъде много сериозно обяснено.
- Парламентарна комисия отхвърли вашето предложение за декларация за конфликта между Русия и Украйна, налагащ ненамеса на нашата страна. Как си обяснявате това?
- Това е грешка. Конфликтът там ще затихне така или иначе, но болезненото впечатление и в двата славянски народа от неадекватната позиция на славянска България трудно ще бъде заличено. И аз се боя, че това ще рефлектира в България тази година по много тежък начин и в туристическия сезон ние ще имаме срив. Съжалявам, че трябва да го кажа, но ще имаме срив и на украински, и на руски туристи. И неслучайно АБВ организира във Варна на 10 март сериозна дискусия във връзка с туристическия сезон и с много конкретни предложения към българските институции с мерки, които трябва да бъдат предприети и да спасим сезона. Но в средносрочен и дългосрочен план ние ще загубим. Никой няма да забрави искането на БСП за повече НАТО в Черно море. Защо Турция не предложи пристанище? Защо Турция не представи предложение за усилване на корпуса на НАТО? БСП искаше повече НАТО в Черно море и никой не трябва да си мисли, че това в Русия е забравено. В Украйна далеч не е еднозначно отношението към събитията там. Така че, ако българският парламент бе подкрепил декларацията, която АБВ предложи, това щеше да е стратегическа инвестиция в бъдещето на взаимоотношенията ни с двете държави. Тази неадекватна политика бе заложена от правителството на Станишев и Орешарски. Миналата есен България не бе представена на туристическата борса в Москва. Там Турция бе представена с три самолета и двама министри, една камара губернатори, туроператори, Гърция с два самолета, България бе представена от нашия посланик - достоен, уважаван и обичан от мен човек, но това не подменя държавата. И тогава съм питал правителството защо е тази нелепа и неадекватна позиция и не си ли дават сметка, че Русия вижда, че България няма отношение към руския турист. Не получих смислен отговор, разбира се.
- Каква е вашата оценка за първите 100 дни на кабинета?
- Мисля, че в един много тежък парламент, в който си струва да се подчертае още веднъж, че от 1990-а година за първи път има такава висока степен на представителност на участвалите в гласуването български граждани, правителството съумя да постигне редица стъпки и действия, които носят усещане за сигурност, за стабилност. Но това усещане трябва да бъде развито и затвърдено. Имам предвид и отварянето на голямата част от оперативните програми, възстановеният външнополитически диалог, възстановеното външнополитическо лице на България. Има и някои стъпки в сферата на стабилизирането на приходната част на бюджета, много големи стъпки бяха направени в социалната сфера. Тук говорим и за коледните надбавки, и за 200 млн. лв. повече за социалната сфера в сравнение с миналата година, за близо 12% вдигане на минималната работна заплата. Има една серия от стъпки, които внушават усещане за начало на възстановяване на българската държавност. Същевременно трябва да се каже, че диалогът вътре в мнозинството не е на необходимото ниво - и случаят с дълга е достатъчно показателен. Към него долепяме и пенсионните фондове и т.н. Много сериозни стъпки трябва да се направят в борбата с контрабандата. Не виждам ефективност. Те не са на нивата, на които ни ги остави Орешарски, но и не са там, където трябва да бъдат. А това е много сериозен инструмент за гарантиране на приходи. Второ, не се прави нищо по реализация на стратегически проекти в България - едно е да кажеш: "Трябват ми 16 млрд. лв. кредит", друго е да кажеш: "Осигурявам 16 млрд. лв. инвестиция". А два от енергийните проекти с тези пари щяха да бъдат факт. Доколкото съм информиран, имаме заявка от най-различни чуждестранни инвеститори за строителството на АЕЦ "Белене". И то заявки за срещи в правителството без ангажимент. Трябва да се каже ясно това така ли е или не, и ако е така да се каже от кога са заявките и ако са от 15 декември, да се обясни защо още не са проведени. Има много неща, които могат да бъдат наваксани много бързо и които могат да дадат едно усещане не просто за стабилност, а за просперитет.
- Как оценявате резултата от консултациите между АБВ и президента Росен Плевнелиев?
- Това е добра практика - тези консултации, особено когато са публични, са много нужни и полезни за обществото. И тук бляскавият пример е този ежеседмичен дебат, който вицепремиерът Ивайло Калфин води, свързан с пенсионната реформа. На консултацията в президенството проф. Борислав Борисов постави няколко много важни въпроса. Той предложи от името на АБВ на следващият Консултативен съвет по национална сигурност да залегне изрична точка за бъдещето на българската енергетика. Ние трябва да си дадем сметка, че ако днес не вземем решение за изграждането на нова ядрена мощност, след 10 години сме вън от играта. Така като ни заобиколи "Син поток", както ни заобикаля "Южен поток", така ще излезем и от играта в ядрената енергетика. И това ще бъде катастрофално за цяла България, не само за енергетиката. Той постави и един въпрос, който за нас от АБВ е ключов - този за демографското състояние на нацията. Проф. Борисов постави и въпросът за необходимостта България да намери своето място в един динамичен диалог на ЕС с Русия - диалог, който да доведе до сваляне на напрежението, до един траен и необратим мирен процес и до сваляне на санкциите. Още в началото обявихме, че санкциите са не просто контрапродуктивни, те са вредни. Той заяви и че ние сме убедени привърженици на реформите и даде пример със съдебната реформа. Какво стана с нея? Народното събрание прие един текст, след това, ако прочете човек законодателната програма на кабинета, ще види, че в сектора на Министерството на правосъдието съдебната реформа блести с отсъствието си. Има един доста мъгляв ангажимент за внасяне на нов законопроект за съдебната власт, обаче няма никаква яснота в каква посока. Има един ангажимент за законопроект за неправителствените организации и една серия от мерки, свързани със затворите. Какво общо има това със съдебната реформа? Ние не приемаме да се обявява пред обществото намерение да се прави определена реформа в сектор, а в случая със съдебната система той е не просто ключов, а със изключително висока обществена значимост. И след като си осигурил фанфарите и после да блестиш с отсъствие, това не е сериозно и е непочтено пред обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай