Не 10, а 35 млн. са заделени за ремонти на малките улици

Не 10, а 35 млн. са  заделени за ремонти  на малките улици | StandartNews.com

- Г-н Барбалов, какви са основните параметри на бюджета на столична община и кои са приоритетите в него през тази година?
- Размерът на бюджета тази година е 1 млрд. 266 млн. лв. За поредна година имаме голям бюджет на общината със значителна капиталова програма - 421 млн. лева. Собствените приходи, които сме предвидили, данъци и такси са в размер на 564 млн. лв.
- Къде сте планирали да бъдат разходвани тези почти половин милион лева от капиталовата програма ?
- Най-големият обект, който е предвиден за тази година - строителството на метрото, вече започна. Всички сме свидетели на усилената работа. Започна строителството на 12 км нов релсов път. Сумата там е над 200 млн. лева. Общината също предоставя значителни финансови средства. За 2016-та това са над 20 млн. лева точно за строителство на метрото. Друг много важен проект е доставката и обновяването на градския транспорт. Подписан е договор за доставка на 110 нови автобуса до края на тази година. Предстои търг за още 30 нови единични автобуса. Сключен е договор за доставка на пет нови трамвая, чиято доставка също очакваме в следващите няколко месеца. Естествено нашата програма по реконструкция, ремонт на улици и булеварди продължава. Тук бих посочил основни булеварди като "Владимир Вазов", "Монтевидео", ул. "Богатица", бул. "Витоша", където имаме още част, която подлежи на ремонт. Много важно за живеещите в тази част на града, е ул. "Козлодуй", където също ще извършим ремонти на релсовия път.
- Ако останем на темата за кварталните улици, заложили сте 10 млн. лева за подобни ремонти, развива се обаче сериозна полемика около тези средства. Съветниците от БСП ви разкритикуваха, че няма да стигнат тези пари ?
-Съветниците от БСП карат по своята изборна инерция и малко не се фокусират върху фактите. Сумата не е 10 млн., а 35 млн., като увеличението е 10 млн. спрямо миналата година. Тук говорим за средства само за ремонт на улици. Отделно имаме предвидени значителни средства за реконструкция и строителство на нови улици. Що се отнася до конкретни участъци, които ще бъдат ремонтирани - вече се разработват съвместно с районните кметове, аз не бих могъл да кажа, но става въпрос за десетки улици в целия град. Друга неточност, меко казано, която се говори, е, че се работи само в центъра и това също далеч не е вярно. Ако погледнете улиците, по които ние работим и зоните, където се строят детски градини, ще видите, че това обхваща целия град.
- Къде още ще насочите приоритетно средства от общинския бюджет, също така и от европейски средства?
- Друг важен приоритет от последните години, това е строителството на детски градини, което продължава. За 2016-та година предвиждаме да завърши строителството на девет сгради на детски градини, от които 7 да са изцяло нови и 2 с реконструкции, като новите в са в районите "Красно село", "Люлин", "Витоша", "Връбница", "Младост" и "Илинден". Реконструкциите са в "Красна поляна" и "Люлин" - както виждате това далеч не са само централни зони. Работи се и по строителството на едно училище в "Надежда", така че в целия град се работи. По програмата "Региони в растеж" сме предвидили да започне и ремонтът на 24 сгради на училища и детски градини на обща стойност 15 млн. лева.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай