Не на насилието! Българите излизат на втори национален протест

Шествието в София ще се проведе пред Съдебната палата и е с начален час 18 часа

Не на насилието! Българите излизат на втори национален протест | StandartNews.com

Втори поред национален протест и шествие срещу насилието над жени ще се проведат в редица градове на страната днес. В София демонстрацията е под надслов "Не на насилието!", предаде БНР.

Организаторите на поредното шествие в подкрепа на жертвите на домашно насилие ще поставят редица искания пред институциите, сред които да се въведат политики за превенция, подкрепа и закрила на жените пострадали от насилие и да се направят промени в прилагането на досега действащите практики, да се улесни достъпа на пострадалите до правосъдие, да се реализира в най-скоро време съдебната реформа.

Ще бъдат отправени и още искания: да се създадат кризисни центрове за жените, пострадали от насилие, националният съвет за превенция и защита от домашно насилие да започне незабавно работа, да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, както и да се въведат часове по сексуално образование в училище.

Шествието в София ще се проведе пред Съдебната палата и е с начален час 18 часа.

Депутатите вече приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се увеличават санкциите срещу виновниците за нанасяне на телесна повреда. За причиняване на средна телесна повреда максималното наказание се увеличава от 6 на 8 години лишаване от свобода.

Отменя се възможността за пробация при лека телесна повреда, а глобата се повишава от вместо 100 до 300 лева на 500 до 1000 лева.

Приети бяха законови промени, с които се разширява кръгът на хората, попадащи под закрила от домашно насилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай