Понеделник,

Най-много се трепем по пътищата през лятото

От: Редактори -
Най-много се трепем по пътищата през лятото
A
A
A

С 20% средностатистически се увеличават пътно-транспортните произшествия през юли и август в сравнение с другите месеци на годината. Затова е много важно да акцентираме вниманието на хората да бъдат по-внимателни и толерантни на пътя. Това каза председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова по време на представяне на резултатите от второто издание на инициативата SDIndex (Safe Drive Index/ Индекс за безопасно шофиране).

Изследването цели въвеждането на национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите на моторни превозни средства в България.

Над 56 хил. български шофьори са се включили в изследването през тази година, което показва, че в България има хиляди водачи, които искат да бъдат активна страна при формирането на политиките по пътна безопасност и елиминиране на рисковите обстоятелства на пътя, е подчертала Крумова.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е съобщил, че се проверяват изпитите и обучението на младите водачи, които до 3 г., след като са взели шофьорска книжка претърпяват пътно-транспортно произшествие. Според Попов данните от изследването са много полезни, както за планиране на по-ефективен контрол, така и за бъдещите промени в организацията на обучението на водачите.

Над 40 процента от установените нарушения на пътя през миналата година са били за превишена скорост, а общо 1,3 млн. нарушения са регистрирани през 2018 г., е съобщила инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция".

От инициативата казаха, че през тази година изследването обхваща и водачи на камиони и автобуси. За първи път то се осъществява и изцяло онлайн, което според тях е помогнало да бъде много по-масово, а получените отговори по-честни и обективни. Най-голямата цел за тях е съвместно с институциите да се намерят механизмите за промяна на поведението на водачите.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички