Вторник,

Навални със съдбовни думи към Грозев

От: Агенция Стандарт -
2331
Навални със съдбовни думи към Грозев
A
A
A

Моменти като снощния показват, че наистина си заслужава и има хора, които оценяват това, което правим. Рисковете, които поемаме, си струват. Когато Навални си тръгваше от Германия към Русия, ми каза "досега аз бях номер 1 в списъка на Путин, оттук нататък си ти". Тогава тези думи ми се сториха пресилени, но в следващите 2 години се оказа, че е така. Това заяви специално за NOVA журналистът Христо Грозев, часове след като документалният филм "Навални", от който той е основна част, спечели "Оскар''.

Той изрази щастието си от факта, че семейството му го е придружило на церемонията. "Самият резултат от "Оскара" е, че милиони хора допълнително ще видят този филм и ще четат другите ни разследвания. Децата ми бяха изключително щастливи, в афтърпартито се запознаха с много техни любими звезди, които им казаха колко оценяват това, което прави баща им. Най-накрая спечелих доверието на децата си. Днес имах няколко срещи с колеги от Холивуд, продуценти и режисьори, много от тях искат да правят игрален филм по темата за разследването на Навални, други предлагат сътрудничество по други документални филми и мисля, че ще имаме за какво да говорим и на "Оскарите" догодина", заяви той. 

Споделя, че работи от Америка, а семейството му живее в Европа. "Имам повече време за разследвания. Ако са целяли със сплашването да намалят интензивността на работата ни, получи се точно обратното. Разбрах за думите на Дмитрий Песков, че не е бил гледал филма, но имал усещане, че филмът и наградата са политизирани. Имам чувството, че като медиен съветник на Путин е гледал филма, унизително е да се твърди обратното. Ще цитирам Навални, че пътят към Ада е постлан с бездействие на добри хора. Всеки индивид трябва да разбере каква сила притежава и да направи нещо", категоричен е Грозев.

От своя страна Георги Лозанов посочи, че е добре, че има политическа чувствителност на наградите "Оскар". "Така казваш, че в този момент това произведение - "Навални", казва нещо важно на западния човек, който имаше илюзия по отношение на Путин. Този постсъветски режим надминава и съветския - сега е създаден отдел, който да унищожава дисиденти", смята той. 

Финансистът и журналист Евгений Кънев припомни, че България вече има 3 директни награди и 2 номинации за "Оскар" в последните 6 години. "Това е феноменално, не знам колко други държави могат да се похвалят с това. Надявам се Христо Грозев да бъде еталон за българите и скоро да може да прави филми като "Навални" у нас. Дай Боже повече българи да го изгледат", изрази надежда той. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com