Сряда,

Научаваме в реално време качеството на въздуха

От: Редактори -
Научаваме в реално време качеството на въздуха
A
A
A

„Новата система за информиране за качеството на въздуха в реално време е поредната стъпка, която предприемаме в този най-важен приоритет, който поставихме още при встъпването ми в длъжност”. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов при представянето на системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в реално време, разработена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Министърът посочи, че през миналата година са направили онлайн връзка в реално време на данните, които се получават от мониторинговата система в страната с Европейската агенция по околна среда. "Преминахме всички тестове и тази връзка вече работи съвсем адекватно", посочи Димов.

С новата система сме се опитали да бъдем максимално близо до начина, по който Европейската агенция по околна среда представя данните, за да има някаква съпоставимост, каза Димов и допълни, че по отношение на фините прахови частици използват тяхната класификация, включително цветово, за да може да бъде визуализирано на екран максимално достъпно.

Министърът посочи, че от икономии по ОПОС са заделени около 400 млн. лв. и са насочени към проблема с чистотата на въздуха и по-конкретно - за електрификация на транспорта. До края на годината ще се отворят нови 80 млн. лв за битовото отопление. Ресурсът, който предоставяме на местната власт е съществен, допълни министър Димов и посочи, че очакват от общините резултат.

Системата служи за визуализиране на данни, събирани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на КАВ. Информационната система използва географски карти за представяне на измервателните пунктове от Националната автоматизирана система за мониторинг на КАВ. Тя предоставя възможност за преглед на измерваните от даден пункт концентрации на съответните замърсители. Данните за измерените концентрации се визуализират с помощта на графики.

Системата има две части административна и публична и предоставя както възможност за преглед на данни в реално време, така и за изготвяне на справочна информация за измерените средночасови, средноденонощни и средногодишни стойности на съответните замърсители, отбеляза Росалина Инджиева от ИАОС.

Показателите, за които може да бъде изготвена справочна информация чрез системата, са: фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2,5), серен диоксид, азотен диоксид, озон и метеопараметри. В системата е достъпна информация от 2015 г. до момента. Данните в публичната част могат да бъдат сваляни в PDF-файлове.

Визуализирането на информация за качеството на атмосферния въздух се извършва на базата на постъпващите в реално време данни от Националната автоматизирана система за мониторинг на КАВ. Тя ще бъде публично достъпна на интернет страницата за ИАОС.

За 2019 г. за първите три месеца на годината най-много замърсявания са измерени в Смолян, Горна Оряховица, ж.к. "Тракия" в Пловдив, Монтана, Никопол, ж.к. "Надежда" в София, каза Валери Серафимов от ИАОС. Без замърсявания за същия период са Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Стара Загора, "Копитото" в София.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички